Justitiedepartementet
Justitiedepartementet ansvarar för rättsväsendets myndigheter, bland annat polisen, åklagarväsendet, domstolarna, kriminalvården samt för migrations- och asylfrågor och krisberedskap. Justitiedepartementet ansvarar för lagstiftningen inom områdena statsrätt och allmän förvaltningsrätt, civilrätt, processrätt, straffrätt samt migrations- och asylrätt.
Ansvariga statsråd


Genvägar
Aktuellt från Justitiedepartementet
Ändrade regler i utlänningslagen
Den 8 april höll Morgan Johansson en digital pressträff tillsammans med Märta Stenevi. Regeringen har fattat beslut om en lagrådsremiss med förslag om ändrade regler i utlänningslagen. Ändringarna föreslås för att den svenska migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, med ett humant, rättssäkert och effektivt regelverk som inte väsentligen avviker från de i andra EU-länder.
Inreseförbuden till Sverige – detta gäller från och med i dag
Vid midnatt trädde förlängningen av det generella inreseförbudet i kraft. Kravet på uppvisande av negativt covid-19-test kvarstår vid inresa från alla länder. Samtidigt upphävdes också de särskilda inreserestriktionerna vid resa från Danmark och Norge. Kravet på att visa upp negativt covid-19-test vid inresa gäller även för resor från dessa länder. Inreseförbuden har förlängts till och med den 31 maj.
Regeringen föreslår utökade möjligheter att använda tidiga förhör som bevisning i brottmål
I dag höll inrikesminister Mikael Damberg en digital pressträff. Under pressträffen presenterades en lagrådsremiss om utökade möjligheter att använda tidiga förhör som bevisning i brottmål. Det gavs även en uppdaterad lägesbild kring skjutningar, sprängningar och de brottsbekämpande myndigheternas samarbete mot grov och organiserad brottslighet. Syftet är att få en mer modern, flexibel och effektiv handläggning av framför allt stora brottmål.
Regeringen stärker skyddet för Sveriges säkerhet
Regeringen har beslutat en lagrådsremiss med förslag på ändringar i säkerhetsskyddslagen. Förslagen innebär bland annat att de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan förhindras att ingå avtal och andra samarbeten som kan skada Sveriges säkerhet. Inrikesminister Mikael Damberg presenterade förslagen under en digital pressträff.
Förslag till grundlagsändring som möjliggör en bredare kriminalisering av deltagande i terroristorganisation
Den 16 mars tog justitie- och migrationsminister Morgan Johansson emot ett delbetänkande från 2020 års grundlagskommitté. Delbetänkandet rör frågan om behov av ytterligare möjligheter att begränsa föreningsfriheten i syfte att möjliggöra en generell kriminalisering av deltagande i terroristorganisationer.
I samband med överlämningen hölls en pressträff med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och den parlamentariska kommitténs ordförande Anders Eka, justitieråd tillika ordförande för Högsta domstolen.
Regeringen föreslår ändring i gravfridslagen för att utöka möjligheterna till undervattensverksamhet vid M/S Estonia
Syftet med förslaget är att möjliggöra undervattensverksamhet för att utreda förlisningen av M/S Estonia och innebär att det införs ett nytt undantag från det straffsanktionerade förbudet mot dykning och annan undervattensverksamhet i det gravfridsskyddade området.
– Regeringen anpassar nu lagstiftningen enligt önskemålen från Statens haverikommission. Vi anser att det är angeläget för att bland annat kunna undersöka hur skadorna på skrovet har uppkommit, säger inrikesminister Mikael Damberg.
Innehåll från Justitiedepartementet
Totalt 6144 träffar.
-
Promemorian Ett modernare straffrättsligt skydd mot hemfridsbrott och olaga intrång har remitterats
Regeringen har i dag remitterat en promemoria med förslag som syftar till att modernisera och stärka skyddet mot hemfridsbrott och olaga intrång. Förslagen innebär bland annat att straffskalorna för brotten skärps och att det klargörs att tillämpningsområdet för olaga intrång även omfattar gårdsplaner.
-
Remiss av SOU 2021:2 Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap, Ju2021/00115
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser Justitiedepartementet har remitterat delbetänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap (SOU 2021:2).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Remiss av promemorian Ett modernare straffrättsligt skydd mot hemfridsbrott och olaga intrång, Ju2021/01508
Här kan du ta del av till vilka instanser Justitiedepartementet har remitterat promemorian Ett modernare straffrättsligt skydd mot hemfridsbrott och olaga intrång.
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Ett modernare straffrättsligt skydd mot hemfridsbrott och olaga intrång
Promemorian innehåller förslag som syftar till att modernisera och stärka det straffrättsliga skyddet mot hemfridsbrott och olaga intrång i brottsbalken.
-
Remiss av SOU 2021:7 Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen, Ju2021/00355
Här kan du ta del av till vilka instanser som Justitiedepartementet har remitterat betänkandet Förstärkt skydd för väljarna vid röstmottagningen (SOU 2021:7).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Ändrade regler i utlänningslagen
I lagrådsremissen föreslås ändringar i utlänningslagen (2005:716) för att den svenska migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, med ett humant, rättssäkert och effektivt regelverk som inte väsentligen avviker från de i andra EU-länder.
-
Utökade möjligheter att använda tidiga förhör
Regeringen föreslår lagändringar som syftar till att göra handläggningen av framför allt stora brottmål mer modern, flexibel och effektiv.
-
Struktur för ökad motståndskraft, SOU 2021:25
Fram till kalla krigets slut bedrevs i Sverige ett omfattande arbete inom ramen för det civila försvaret. Som en konsekvens av det förbättrade säkerhetspolitiska läget i slutet av 1980-talet började det civila försvaret under 1990-talet att avvecklas liksom stora delar av planeringen för höjd beredskap och då ytterst krig. Resurser som tidigare lagts på det nationella försvaret omdirigerades till internationella fredsfrämjande och humanitära insatser och till att stärka förmågan att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred.
-
Fler användare av kommunikationstjänst ska ge större säkerhet och effektivitet vid olyckor, kriser eller höjd beredskap
Regeringen har i dag fattat beslut om en ändring i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps instruktion. Ändringen syftar till att förtydliga MSB:s uppdrag vad gäller den nationella kommunikationstjänsten Swedish Government Secure Intranet (SGSI) och möjliggör att fler aktörer ska kunna använda systemet.
-
Ändrade regler i utlänningslagen
I dag har regeringen fattat beslut om en lagrådsremiss med förslag om ändrade regler i utlänningslagen. Ändringarna föreslås för att den svenska migrationspolitiken ska vara långsiktigt hållbar, med ett humant, rättssäkert och effektivt regelverk som inte väsentligen avviker från de i andra EU-länder.