Innehåll från Märta Stenevi
Totalt 151 träffar.
-
Uppdrag om samordning och kunskapsutveckling för återfallsförebyggande arbete
Regeringen uppdrar åt Socialstyrelsen att analysera och lämna förslag på hur en nationell samordning och kunskapsutveckling avseende återfallsförebyggande arbete med personer som utsätter närstående för våld kan utvecklas inom myndigheten.
-
Digitalt samråd på temat civilsamhällets roll i arbetsmarknadspolitiken
Den 11 oktober 2021 genomförde Arbetsmarknadsdepartementet tillsammans med företrädare för civilsamhället ett digitalt samråd i integrationsfrågor på temat civilsamhällets roll i arbetsmarknadspolitiken.
-
Regelverket om frihetsberövande påföljder för unga ses över
Regeringen har fattat beslut om att ge en utredare i uppdrag att se över reglerna om frihetsberövande påföljder för lagöverträdare under 18 år. Syftet är att förstärka och förbättra regleringen.
-
SCB ska undersöka människors livsvillkor kopplat till arbetet mot rasism
Regeringen ger Statistiska centralbyrån (SCB) i uppdrag att ta fram en rapport som visar på de ekonomiska livsvillkoren för personer som löper särskild risk att utsättas för rasism. Rapporten ska ge ökad kunskap om hur de ekonomiska livsvillkoren för personer med utomeuropeisk bakgrund som har bott en längre tid i Sverige ser ut och eventuellt skiljer sig från livsvillkoren för personer med svensk bakgrund.
-
Nya åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor
Regeringen har i dag fattat beslut om flera nya åtgärder för att förstärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Det handlar om nationell samordning och kunskapsutveckling gällande återfallsförebyggande arbete med personer som utsätter närstående för våld, fördjupad uppföljning av delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra samt långsiktig styrning av länsstyrelsernas uppdrag att stödja genomförande och uppföljning av regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
-
Ökat stöd till verksamheter som motverkar eller förebygger rasism
Regeringen har beslutat att öka stödet till verksamheter som motverkar eller förebygger rasism och liknande former av intolerans som kan ta sig uttryck i exempelvis afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi och rasism mot samer. Stödet ökas med 3 miljoner kronor under 2021.
-
Ett bättre underlag för åtgärder på bostadsmarknaden
Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss med ändringar i bostadsförsörjningslagen som syftar till att skapa ett nytt och för hela landet likvärdigt underlag för beslut om åtgärder för att förbättra situationen på bostadsmarknaden.
-
Uppdrag om nationellt telefonstöd till våldsutsatta
Regeringen uppdrar till Uppsala universitet att starta en pilotverksamhet med att tillhandahålla tillgång till en nationell stödtelefon som riktar sig till män som utsatts för den typ av våld som omfattas av den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
-
Uppdrag till Jämställdhetsmyndigheten att kartlägga och sprida kunskap om erfarenheter av hedersförtryck samt annat våld och förtryck kopplat till utlandsvistelse
Regeringen uppdrar åt Jämställdhetsmyndigheten att kartlägga och sprida kunskap om erfarenheter av våld och förtryck i utlandet. Uppdraget omfattar hedersförtryck samt annat våld och förtryck som personer med koppling till Sverige har erfarit under utlandsvistelse. Uppdraget syftar till att sammanställa och analysera individers berättelser i syfte att bidra till utvecklingen av förebyggande och behandlande insatser i Sverige.
-
Uppdrag att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext
Regeringen uppdrar till Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext.
-
Uppdrag att inventera relevanta aktörers kunskap om våldsutsatthet bland personer med funktionsnedsättning och föreslå åtgärder
Regeringen ger Myndigheten för delaktighet i uppdrag att sammanställa kunskap från forskning och undersökningar om våldsutsatthet bland personer med funktionsnedsättning samt att identifiera kunskapsluckor inför framtida studier.
-
Samverkan och erfarenhetsutbyten vägen framåt för jämställdhetsintegrering i myndigheter
Onsdagen den 27 oktober träffade jämställdhetsminister Märta Stenevi och statssekreterare Karin Strandås generaldirektörer och företrädare för ett 60-tal myndigheter för att dela erfarenheter och diskutera den framtida inriktningen för jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM).
-
Skyddet mot psykiskt våld ska stärkas
Justitiedepartementet har i dag beslutat att ge en utredare i uppdrag att lämna förslag på hur det straffrättsliga skyddet mot psykiskt våld kan stärkas. Uppdraget är en del av regeringens åtgärdspaket för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
-
Nationellt telefonstöd för män, icke-binära och personer med transerfarenhet som har utsatts för våld i nära relationer eller sexuella övergrepp
Regeringen ger Uppsala universitet i uppdrag att starta en pilotverksamhet med att tillhandahålla tillgång till en nationell stödtelefon som riktar sig till män som utsatts för våld i nära relation. Uppsala universitet ska även tillhandahålla tillgång till motsvarande stödtelefon för icke-binära personer och personer med transerfarenhet.
-
Regeringen intensifierar arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck
Regeringen har beslutat om flera nya åtgärder för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Det handlar om att främja utvecklingen av våldsförebyggande arbete genom stöd till föräldrar inriktat på familjer i en hederskontext, att kartlägga och sprida kunskap om erfarenheter av hedersförtryck samt annat våld och förtryck kopplat till utlandsvistelse, bättre kunskapsstöd till kommuner och regioner samt att ta fram kunskap om utsatthet för våld bland personer med funktionsnedsättning.
-
Uppdrag till Sametinget avseende jämställdhet samt mäns våld mot samiska kvinnor och flickor
Regeringen har fattat beslut om finansiering av Sametingets fortsatta jämställdhetspolitiska arbete. Sametinget får i uppdrag, utifrån sin kartläggning, att under år 2021–2024 arbeta med främjande åtgärder för jämställdhet och att förebygga och bekämpa mäns våld mot samiska kvinnor och flickor. Uppdraget ska genomföras i dialog med samiska organisationer, samebyar och andra relevanta aktörer i civilsamhället.
-
Styrelsen för Institutet för mänskliga rättigheter utsedd
Den 1 januari 2022 inrättas Institutet för mänskliga rättigheter, som kommer att vara placerat i Lund. Regeringen har i dag förordnat ledamöterna i institutets styrelse. Styrelsen ska leda institutet och även anställa en direktör som myndighetschef.
-
Utredning ska se över bestämmelser om vattenfrågor i plan- och bygglagen
Regeringen ger i dag en särskild utredare i uppdrag att se över möjligheter att förenkla och förtydliga på vilket sätt miljökvalitetsnormer för vatten ska få genomslag vid planläggning och prövning enligt plan- och bygglagen. Syftet är att underlätta kommunernas tillämpning av dessa krav.
-
Eskilstuna kommun får starta egen lantmäterimyndighet
Regeringen har idag fattat beslut om att bevilja Eskilstuna kommuns ansökan till att inrätta kommunal lantmäterimyndighet. Idag finns det 39 kommuner som har egen lantmäterimyndighet, med Eskilstuna kommun kommer det att bli 40. I landets övriga kommuner är det statliga Lantmäteriet som ansvarar för fastighetsbildningen.
-
Sverige deltar i FN-möte om kvinnors rättigheter i Sverige
I dag den 22 oktober deltar Sverige i en dialog i Genève om hur Sverige efterlever FN:s konvention om avskaffande av diskriminering av kvinnor (CEDAW). Vid dialogen företräds Sverige av jämställdhetsministerns statssekreterare Karin Strandås.