Innehåll om Ordning och reda på arbetsmarknaden
Totalt 332 träffar.
-
Utvärdering och översyn av entreprenörsansvaret, Dir. 2022:70
En särskild utredare ska utvärdera entreprenörsansvaret i bygg- och anläggningsbranschen och bedöma om lagstiftningen fått avsedd effekt. Utredaren ska även överväga om entreprenörsansvaret bör utvidgas till att omfatta fler branscher som har problem med arbetslivskriminalitet och där långa kedjor av underentreprenörer är vanligt förekommande.
-
Regeringen tillsätter en utredning om entreprenörsansvar i fler branscher
Kampen mot arbetslivskriminaliteten ska växlas upp och därför kommer regeringen nu se över och utvärdera skyddet för arbetstagares lön i entreprenadkedjor, det så kallade entreprenörsansvaret. Utredningen ska även analysera både behovet av att stärka entreprenörsansvaret i sig och att utvidga entreprenörsansvaret till fler branscher än bara bygg- och anläggningsbranschen.
-
Felaktiga utbetalningar och arbetslivskriminalitet ska motverkas genom mer informationsutbyte
Finansminister Mikael Damberg har tagit emot förslag för att möjliggöra ökat informationsutbyte mellan myndigheter i syfte att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, bidragsbrott och arbetslivskriminalitet.
-
Uppföljning och kontroll av arbetet med asbest
Som ett led i den nationella strategin mot arbetslivskriminalitet ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att redovisa hur myndigheten arbetar med uppföljning och kontroll av arbete med asbest. Myndigheten ska beskriva hur de utfärdar och kontrollerar tillstånd för och anmälningar om arbete med asbest. Myndigheten ska också lämna åtgärdsförslag för att öka möjligheten att upptäcka fusk, fel eller tillkortakommanden i utbildningsledet. Regeringen ger också Boverket i uppdrag att kartlägga brister i informationskedjorna kring hantering av asbest i byggnader.
-
Uppdrag till Boverket att motverka arbetslivskriminalitet inom byggsektorn
Som ett led i den nationella strategin mot arbetslivskriminalitet har regeringen gett Boverket i uppdrag att utreda och vidta åtgärder för att motverka och förebygga arbetslivskriminalitet samt fel, brister och skador inom byggsektorn. I uppdraget ingår också att föreslå åtgärder som långsiktigt kan stärka myndighetens arbete för att bidra till en sund byggsektor med mindre arbetslivskriminalitet samt färre fel, brister och skador.
-
45 åtgärder för att knäcka arbetslivskriminaliteten
Arbetslivskriminalitet är ett allvarligt samhällsproblem som innebär att människor utnyttjas i arbetslivet och att seriösa företagare konkurreras ut av fuskare och kriminella. Arbetslivskriminaliteten göder den organiserade brottsligheten och dränerar välfärden och våra trygghetssystem på resurser. Nu växlar regeringen upp arbetet genom att anta en nationell strategi med 45 åtgärder mot arbetslivskriminalitet.
-
Pressträff med biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson
I morgon, fredagen den 1 juli, håller biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson pressträff om regeringens arbete mot arbetslivskriminalitet. På pressträffen medverkar också LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
-
En behovsprövad arbetskraftsinvandring, Dir. 2022:90
En särskild utredare ska föreslå ändringar i det nuvarande regelverket för arbetskraftsinvandring. Syftet är att komma till rätta med missbruket av det befintliga systemet för arbetskraftsinvandring och utnyttjandet av utländska arbetstagare, bland annat genom att skapa ett nytt och effektivt system som fokuserar på att möta de behov av arbetskraft som finns på den svenska arbetsmarknaden.
-
Första centren mot arbetslivskriminalitet invigs
Denna vecka invigs Sveriges två första regionala center mot arbetslivskriminalitet i Göteborg och Umeå. Biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson deltar vid invigningen av centret i Umeå i dag torsdagen den 30 juni.
-
Arbetsmarknadsprövning, avskaffat spårbyte och höjda straffavgifter ska utredas
Regeringen kommer att ge en särskild utredare i uppdrag att bland annat ta fram förslag på hur en arbetsmarknadsprövning för arbetskraftsinvandring ska utformas. Syftet är att motverka lönedumpning och att arbetskraftsinvandrare utnyttjas.
-
Anders Ygeman bjuder in till rundabordssamtal om försörjningskrav vid arbetskraftsinvandring
Den 22 juni bjuder regeringen in 18 företrädare för fackförbund, näringsliv och myndigheter för att diskutera höjda krav på försörjning vid arbetskraftsinvandring.
-
En översyn av vissa skatteförfaranderegler för att motverka fusk och arbetslivskriminalitet, Dir. 2022:68
En särskild utredare ska se över uppgifterna på individnivå i arbetsgivardeklarationen och vissa frågor kopplade till personalliggare samt till skattereduktion för hushållsarbete och grön teknik.
-
Arbetslivskriminalitet, SOU 2022:36
Delegationen mot arbetslivskriminalitet har i uppdrag att, ur ett samhällsövergripande perspektiv, verka samlande och stödjande i förhållande till aktörer som motverkar arbetslivskriminalitet och främja samverkan och erfarenhetsutbyte dem emellan.
-
Ett höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
I lagrådsremissen lämnas förslag om att en arbetskraftsinvandrare genom sin anställning ska uppnå en god försörjning för att kunna beviljas ett arbetstillstånd. Förslaget syftar till att stärka arbetskraftsinvandrarens ställning på arbetsmarknaden och motverka konkurrens med låga löner.
-
Johan Danielsson deltar i ILO-möte i Genève
I dag, den 8 juni, deltar biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson i internationella arbetskonferensens (ILO) hundrationde session i Genève. Johan Danielsson deltar i arbetskonferensens högnivåsegment som i år fokuserar på de minst utvecklade länderna i världen.
-
Reviderat direktiv om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning, 2021/22:FPM91
Faktapromemoria gällande proposal for a directive of the European Parliament and of the Council concerning the status of third-country nationals who are long-term residents (recast), COM(2022) 650 final
-
Direktiv om ett kombinerat tillstånd för arbete, 2021/22:FPM90
Faktapromemoria gällande proposal for a directive of the European Parliament and of the Council on a single application procedure for a single permit for third-country nationals to reside and work in the territory of a Member State and on a common set of rights for third-country workers legally residing in a member state (recast), COM(2022) 655 final. ------ Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions - Attracting skills and talent to the EU, COM(2022) 657 final