Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019.

Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Mikael Damberg diskuterar handelsfrågor vid EU:s råd för utrikes frågor

Publicerad Uppdaterad

EU:s handelsministrar träffas i morgon fredag den 21 november i Bryssel för att diskutera aktuella handelspolitiska frågor. På agendan står bland annat läget i Dohaförhandlingarna i Världshandelsorganisationen (WTO) och frihandelsförhandlingar med USA, Japan och Vietnam. Damberg kommer också att träffa de svenska europaparlamentarikerna och diskutera vikten av digital handel och dataflöden med några av EU:s handelsministrar.

– Den senaste veckan har ett par viktiga genombrott gjorts i Världshandelsorganisationen. Dödläget för WTO:s avtal om förenklade handelsprocedurer som beslutades vid ministermötet på Bali för ett år sedan har brutits. Det innebär förhoppningsvis att vi nu kan gå vidare med övriga frågor i Dohaförhandlingarna. En principöverenskommelse mellan USA och Kina om att uppdatera WTO:s informationsteknikavtal (ITA) har också uppnåtts. ITA, som innebär tullfrihet för it-produkter, är mycket betydelsefullt för Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Under 2013 exporterade Sverige produkter som omfattas av informationsteknikavtalet (ITA) för ca 70 miljarder kronor och importerade för ca 28 miljarder kronor.

Kontakt

Ann Wolgers
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00