Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Näringsdepartementet

1,2 miljarder kronor till små och innovativa företag i hela Sverige

Publicerad · Uppdaterad

I dag tecknade Almi Företagspartner AB och Europeiska investeringsfonden (EIF) avtal om en garanti för ett nytt tillväxtlån till innovativa företag. Avtalet innebär att Almi kan låna ut 1,2 miljarder kronor över en tvåårsperiod. EIF:s garanti innebär att fler innovativa företag över hela Sverige nu kan få tillgång till finansiering för utveckling, tillväxt och expansion med förmånliga villkor.

Vid avtalstecknandet medverkade bland andra Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Pier Luigi Gilibert, Chief Executive EIF och Göran Lundwall, VD Almi.

– Sverige blir nu ett av de första länderna i EU som har skrivit avtal med EIF om en garanti för det nya tillväxtlånet till innovativa företag. Det betyder mycket för företagens möjlighet att expandera och nyanställa. Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020, och i det arbetet är de innovativa företagen oerhört viktiga, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

EU avsätter stora finansiella resurser för att medlemsländerna ska kunna erbjuda bättre kapitalvillkor vid t.ex. kreditgivning. EIF:s garantiprodukt InnovFin ligger under EU:s forskningsprogram Horizon2020.

– Jag är glad över att vi i dag har skrivit under det första avtalet avseende InnovFin i Sverige. Almis expertis kommer nu att kunna säkerställa finansiering till ännu fler innovativa företag i Sverige, säger Pier Luigi, EIF chief executive.

– Sverige ligger i framkant vad det gäller nya innovativa företag. Det här avtalet och det nya tillväxtlånet ger oss möjlighet att ge ännu fler företag med tillväxtpotential möjlighet till finansiering för fortsatt utveckling och tillväxt, säger Göran Lundwall, vd Almi Företagspartner.

Kontakt

Ann Wolgers
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00