Årets nomineringar till Musikexportpriset

Regeringens musikexportpris 2014 delas ut den 19 mars 2015 av näringsminister Mikael Damberg.

Idag presenteras de nominerade:

Anders Hillborg

Hans musik spränger gränser och sätter publikens fantasi i rörelse. Genom sitt unika sätt att kombinera uttryck och genrer skapar han säregna verk med personlig röst. Ända sedan mitten av 80-talet har han satt Sverige i ett internationellt sammanhang inom den bestående tonkonsten. Han får beställningar från världens storas konserthus som Berlin, Los Angeles och Chicago. Artister som Martin Fröst, Esa-Pekka Salonen och Eva Dahlgren har alla framfört hans musik. 2014 fortsatte hans musik att sprida sig runt om i världen, med ett flertal uppföranden på de stora konserthusens scener. Mouyayoum, Påfågelsögonblick, Eleven gates: Suggestiva titlar till suggestiv musik gör att Anders Hillborg är en av Sveriges genom tidernas främsta tonsättare.

First Aid Kit

Sju år efter debuten stegade systrarna Söderberg från Svedmyra vidare mot världen under 2014. Deras duo First Aid Kit spelade in sitt tredje album "Stay Gold" med sin drömproducent Mike Mogis i Nebraska. Fullängdaren släpptes på ett stort amerikanskt skivbolag och hyllades av kritiker, publik och kollegor - både här hemma och internationellt - och framfördes under 74 konserter och 18 festivaler runt om på klotet - från Fujifestivalen i Japan till Royal Albert Hall. Programledaren David Letterman var kanske inte den ende som utbrast "Jag vill flytta till Stockholm" efter att ha blivit omfamnad av Klara och Johannas sanslösa stämsång och hjärtvarma folkpop och country.

Max Martin

Max Martin är en av upphovspersonerna bakom några av förra årets allra största låtar, ”Dark Horse” med Katy Perry och de två låtarna ”Shake It Off” och ”Blank Space” med Taylor Swift. Alla tre har under 2014 toppat Billboard Hot 100 i USA. Han har återigen visat att han är en av de mest framstående personligheterna inom den internationella popmusiken. Att samma år dessutom få en Grammy som ”Årets producent”, en ASCAP Pop Music Award för ”Songwriter of the Year” och en svensk Grammis som ”Årets kompositör”, är bara något som ytterligare förstärker hans unika position. Han var även med och gjorde om den svenska nationalsången i Volvoreklamen med Zlatan som visades över hela världen. Med sin 19:e listetta på Billboardlistan under 2014 är han den tredje mest framgångsrika låtskrivaren i listans historia.

Sabaton

Entreprenörskap är ett ord som man osökt kan använda på hårdrockbandet Sabaton. Många är de i både svensk och utländsk bransch som sedan starten 1999 har imponerats av bandets professionalism och aldrig sinande viljestyrka. Efter ett monumentalt temaalbum om den svenska stormaktstiden återgick Sabaton under 2014 till historieskildringar från andra världskriget med senaste och hyllade albumet Heroes. Ett konsekvent och träffsäkert musikskapande, en lika konsekvent krigstematik och idogt arbete har gett dem framgångar och fans på samtliga kontinenter. Turnerandet har tagit dem flera varv runt jorden och det är inte många dagar per år som spenderas hemma i Falun. Men på bandets egen festival, Sabaton Open Air, är de i alla fall alltid på plats.

Tove Lo

Låtskrivare och producenter står mer än artister bakom de senaste årens största internationella framgångar för svensk popmusik. En av dem är Tove Nilsson. Hon är medlem av det spännande och framgångsrika svenska hitmakarkollektivet Wolf Cousins och har bland annat komponerat åt Icona Pop och Alesso. Men Nilsson har också tagit plats på scenen själv. Under namnet Tove Lo nådde hon 2014 imponerande topp 3 på världens mäktigaste topplista, Billboard, med sin singel "Habits (Stay High)"; den högsta placeringen en svensk artist haft där under 2000-talet sedan Avicii. Men inte bara det - hon lyckades också hamna på topp 15 på samma lista med sitt album ”Queen Of The Clouds”. Tove Lo gör smart och stark tidstypisk kvalitetspop som världen lyssnar på. Med sin breda och unika talang spelar hon en huvudroll i dagens landslag för svensk musik.

Om Musikexportpriset

Regeringens musikexportpris delas ut sedan 1997.

Juryn består av:

Annika Rembe, Svenska institutet, ordförande

Anna-Karin Larsson, Sveriges radio
Christer Modig, MTG Radio
Claes Olson, Musikindustrin
Elisabet Widlund, SAMI
Håkan Hjort, Utrikesdepartementet
Jesper Thorsson, Export Music Sweden
Jonas Burman, Musikverket
Ludvig Werner, IFPI
Nutta Hultman, SMFF
Per Sinding-Larsen, Sveriges television