Innehållet publicerades under perioden

-

Anna Johansson har entledigats, Infrastrukturminister

-
Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Anna Johansson på främjanderesa till Japan och Sydkorea

Publicerad · Uppdaterad

Infrastrukturministern reser till Japan och Sydkorea för att diskutera järnvägsfrågor och främja svenska företag inom transportsektorn den 9-16 maj.

Sedan maj 2013 har Sverige och Japan en överenskommelse om samarbeten på järnvägsområdet. En halvtidsutvärdering av samarbetet ska genomföras i Tokyo den 12 maj. Det handlar om samarbeten inom underhållsfrågor, framförallt under vinterförhållanden, men även byggande och hantering av höghastighetsjärnvägar. I samband med utvärderingen arrangeras för första gången ett utbyte mellan svenska och japanska järnvägsföretag på plats. Syftet är att underlätta samarbeten mellan svenska och japanska företag aktiva inom järnvägsområdet.

Veckan inleds i Japan där Anna Johansson kommer att få provåka det japanska snabbtåget Shinkansen och besöka företaget Hitachi Rail som bygger tåg. Järnvägsfrågor är även i fokus för mötet med den japanska transportministern Akihiro Ohta. I Japan kommer Anna Johansson utöver järnvägsfrågorna även att fokusera på trafiksäkerhet och flyg. Där ingår besök på Toyota Motors, Tokyo station, Hanedaflygplatsen och All Nippon Airlines (ANA).

– Vi vill bygga vidare och utöka det fina samarbete vi har med Japan på järnvägsområdet. Jag hoppas att det kan generera affärsmöjligheter för svenska och japanska företag i framtiden. Jag hoppas också på att ett direktflyg mellan Sverige och Japan kan bli verklighet snart, säger Anna Johansson.

Resan fortsätter sedan till Sydkorea och Busan, där infrastrukturministern bland annat kommer att besöka en av de största hamnarna i världen. Därefter ska hon titta på biltillverkaren Hyundais fabrik i Ulsan, höra mer om Sydkoreas snabbtåg Korea Train Express (KTX) och sedan ta tåget från Ulsan till Seoul.

I Seoul står ett möte med transportminister Il-ho Yoo på agendan. Därtill väntar besök på flygplatsen Incheon och i stadens tunnelbana.

– Sydkorea ligger väldigt långt fram vad gäller modern och väl utbyggd infrastruktur. Jag ser fram emot att lära mig mer och hoppas på samarbetsmöjligheter framöver, liksom jag hoppas på trafik mellan våra hamnar i Busan och Göteborg, säger Anna Johansson.

Kontakt

Elin Tibell
Pressekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00