Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Morgan Johansson i Jordanien och Libanon

Publicerad · Uppdaterad

Den 5-9 maj är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på besök i Jordanien och Libanon.

I Jordanien har Morgan Johansson bland annat träffat syriska flyktingar och besökt flyktinglägret Azraq, bland annat skolan. I Azraq finns i dag 18 000 flyktingar, varav hälften barn. Morgan Johansson besökte också UNHCR:s registreringskontor i Khalda.

Morgan Johansson har haft överläggningar med Jordaniens vice premiärminister och utrikesminister Nasser Judeh, justitieminister Bassam Talhouni, inrikesminister Hussein Majali och bostadsminister Imad Fakhoury.

– Jordanien tar ett stort ansvar för de människor som tvingas fly från krigets Syrien, och det finns i dag cirka 630 000 syriska flyktingar i landet. ISIL:s terror i Syrien och försök att destabilisera regionen är samtidigt en stor utmaning för Jordanien. Vi har diskuterat omvärldens insatser för dem som tvingas fly, vad som kan göras för att bidra till en politisk lösning samt insatserna för att bekämpa ISIL:s terror, säger Morgan Johansson i en kommentar.

Vid besöket i Jordanien träffade justitie- och migrationsministern också Andrew Harper som är ansvarig för UNHCR:s verksamhet i landet och diskuterade omvärldens insatser för att stödja Jordanien, Libanon och Turkiet som tagit emot det stora flertalet flyktingar.

Under torsdagens och fredagens besök i Libanon kommer Morgan Johansson att studera Migrationsverkets arbete med vidarebosättning av kvotflyktingar. Han kommer att besöka flyktingbosättningar i Bekaadalen och studera Libanons och UNHCR:s insatser för de syriska flyktingarna. Morgan Johansson kommer också att föra diskussioner med flera libanesiska ministrar och träffa representanter för det civila samhället och FN-organ.

– Libanon tar ett stort ansvar för att ge skydd åt dem som tvingas fly från krigets Syrien. Omvärlden behöver bidra mer. Framförallt för att få slut på kriget och därmed ISIL:s härjningar. Men det internationella samfundet måste också ge ett mer omfattande stöd för att hjälpa grannländerna i den svåra situationen. Dessutom så måste alla ställa upp för att ta emot flyktingar. FN:s kvotflyktingssystem ger möjlighet för några av de flyktingar som har det svårast att få börja ett nytt liv. I Libanon kommer jag tillsammans med Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson, att studera kvotflyktingprocessen, säger Morgan Johansson.

– Sverige tar emot 1 900 kvotflyktingar från FN årligen. 2014 tog hela EU totalt emot cirka 5 500 kvotflyktingar. En av Sveriges viktigaste prioriteringar på flyktingpolitikens område inom EU är att få alla EU-länder att ta emot fler kvotflyktingar.

Kontakt

Kristian Brangenfeldt
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00