Helen Hellmark Knutsson har entledigats, Minister för högre utbildning och forskning

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Ny föreståndare för Institutet för Rymdfysik (IRF)

Publicerad

Regeringen har idag beslutat att utse Stanislav Barabash till ny föreståndare för Institutet för Rymdfysik(IRF). Institutet arbetar huvudsakligen med grundforskning och högre utbildning.
– Jag välkomnar beslutet att utse Stanislav Barabash till föreståndare för det här institutet, säger ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson.

Stanislav Barabash rekryterades till IRF i början av 1990-talet och utsågs till professor vid institutet 2002. Han är en världsledande forskare för utveckling av mätinstrument och har mycket framgångsrikt lett utvecklingen av de instrument som Europeiska rymdorganisationen (ESA), i mycket skarp konkurrens, valt för sina expeditioner till Mars och Saturnus, samt till den kommande expeditionen till Merkurius. Detta har gett IRF unika möjligheter att studera förhållandena runt andra planeter och kometer.

­­-Med honom vid rodret har de goda förutsättningar att säkerställa sin världsunika kompetens att utveckla mätinstrument för satelliter och andra planeter i solsystemet, säger Helene Hellmark Knutsson.

 

IRF grundades 1957. Institutet arbetar vidare med olika typer av rymdobservatorieverksamhet i den övre atmosfären och rymden genom mätningar på plats. Institutet har mätinstrument som studerar jorden, Mars och Saturnus såväl som månen och Venus. Institutet har även instrument placerade på en rymdfärja för att möjliggöra mätningar av en komet.

Kontakt

Maria Soläng
Pressekreterare hos Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning
Telefon (växel) 08-405 10 00