Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regionala exportcentrum ska få fler svenska företag att exportera

Publicerad

I dag lanserade närings- och innovationsminister Mikael Damberg en satsning på regionala exportcentrum som en del i regeringens kommande exportstrategi. Regionala exportcentrum ska få fler små och medelstora företag att satsa på export och skapa fler jobb i Sverige.

Mikael Damberg på svenska Acreos testfabrik PEA-M
Mikael Damberg på svenska Acreos testfabrik PEA-M som arbetar med tryckt elektronik och bioelektronik. På samma resa invigdes det första regionala exportcentret i Linköping. Foto: Gabriel Wernstedt/Regeringskansliet

- Svenska företag har historiskt varit framgångsrika att nå ut till nya marknader, men har på senare tid tappat fart. Samtidigt ligger många svenska små- och medelstora företag i framkant när det gäller innovation och teknisk utveckling. För att få fler företag att växa internationellt samlar vi nu exportfrämjande myndigheter och organisationer i regionala exportcentra i flera städer runt om i Sverige, säger Mikael Damberg.

De regionala exportcentra etableras tillsammans med regionala och lokala kontor för Almi Företagspartner AB, Business Sweden, Exportkreditnämnden, Tillväxtverket och andra relevanta organisationer och skapas enligt principen ”en dörr in”.

Business Swedens nätverk av regionala exportrådgivare förstärks så att exportrådgivning kan tillhandahållas i alla delar av landet

- Genom att samla de olika offentliga aktörer som på olika sätt ger stöd till företag inom affärsutveckling och internationalisering, underlättar vi för fler företag att hitta rätt och få det stöd just de behöver för att växa och ta steget ut på nya tillväxtmarknader, säger Mikael Damberg

Kontakt

Ann Wolgers
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00