Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Pressinbjudan: Nordiska försvarsministrar träffas i Stockholm 10–11 november

Publicerad

Under 2015 är Sverige ordförande i det nordiska försvarssamarbetet Nordefco. Sveriges Försvarsminister Peter Hultqvist är värd när de nordiska försvarsministrarna träffas den 10 november i Stockholm. Mötet gästas även av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Tisdagen den 10 november genomförs ett nordiskt försvarsministermöte. Förutom försvarsminister Peter Hultqvist deltar även Finlands försvarsminister Jussi Niinistö och Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide. Deltar gör även representanter från Island och Danmark.

De nordiska försvarsministrarna kommer bland annat att diskutera säkerhetsläget i närområdet, gemensamma projekt och ta beslut om framtida samarbeten på försvarssidan. En pressträff är inplanerad med de nordiska försvarsministrarna inklusive Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Tid: Tisdagen den 10 november kl. 14.00

Plats: Hotel J, Nacka Strand, Augustendalsvägen 36                 

Samling: Kl. 13.30 i samband med säkerhetskontroll.

Föranmälan: Till pressassistent Dennis Abrahamsson, tel 08-405 25 30, 070-548 51 74. E-post: dennis.abrahamsson@regeringskansliet.se. Senast fredagen den 6 november på grund av att presslokalen har begränsat antal sittplatser. Medtag giltig presslegitimation.

Efter pressträffen fortsätter Nordefcomötet med ett nordiskt-baltiskt försvarsministermöte. Utöver de nordiska ministrarna deltar Litauens försvarsminister Juozas Olekas, Estlands försvarsminister Hannes Hanso samt Parliamentary Secretary Andrejs Pantelejevs från Lettland. Ministrarna kommer att diskutera nordisk-baltiskt samarbete, säkerhetsläget i Östersjöområdet och partnerskapsfrågor med Nato.  

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är inbjuden att delta i de nordiska samt nordisk-baltiska försvarsministermötena. Generalsekreteraren kommer även att ha ett bilateralt möte med försvarsminister Peter Hultqvist.

Den 11 november träffas Norra gruppen. De nordiska och baltiska representanterna får sällskap av Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon, Director Internationals Affairs and Operations David Van Weel från Nederländerna samt representanter från Tysklands och Polens respektive försvarsdepartement. På agendan för Norra gruppen står bland annat säkerheten i närområdet.

 

 

 

Kontakt

Marinette Nyh Radebo
Pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist
Telefon (växel) 08-405 10 00
Dennis Abrahamsson
Pressassistent, Försvarsdepartementet
Telefon (växel) 08-405 10 00