Innehållet publicerades under perioden

-

Sverige kommer att öppna ambassad i Tunisien

Publicerad

Statsministern har idag meddelat att regeringen kommer att öppna en ambassad i Tunisien. Beskedet framfördes under överläggningar med Tunisiens president Béji Caïd Essebsi, som är på statsbesök i Sverige.

- Tunisien är det land i Nordafrika där den arabiska våren fört med sig demokrati och landet fortsätter att inspirera med sin positiva utveckling. Att återöppna vår ambassad i Tunis ger möjligheter att på plats bidra till landets demokratiska konsolidering och fördjupa vårt bilaterala samarbete, säger statsminister Stefan Löfven.

Den tidigare ambassaden i Tunis stängdes 2001. Därefter har en Stockholmsbaserad ambassadör varit ackrediterad. Syftet med återöppnandet av ambassaden är att stärka handelsfrämjandet samt att ytterligare utveckla den politiska dialogen och uppföljningen av arbetet inom mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling.

Svensk närvaro i Tunisien efterfrågas av det svenska näringslivet för att främja handel och investeringar. Svenska företag anställer i dagsläget 5 000 personer i landet. I takt med att den tunisiska marknaden stabiliseras efter Jasminrevolutionen 2011 finns potential för ökad svensk export. Det finns ett betydande intresse för svenska lösningar och sociala modeller i Tunisien.

Sverige och Tunisien delar även gemensamma utmaningar så som regionala säkerhetspolitiska frågor och migration. Ambassadnärvaron kommer att underlätta det bilaterala samarbetet kring dessa frågor.

Kontakt

Dan Lundqvist Dahlin
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00