Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

COP21: Sverige ökar stöd till förnybar energi i utvecklingsländerna

Publicerad

Biståndsminister Isabella Lövin deltar på COP21 i Paris och annonserar nytt strategiskt stöd som ska öka tillgången på förnybar el i de minst utvecklade länderna. 15 miljoner kronor ges till FN:s generalsekreterares initiativ Sustainable Energy for All och 20 miljoner till Scaling Up Renewable Energy Programme in Low Income Countries.

Över en miljard människor saknar tillgång till energi idag, varav mer än 600 miljoner bor i Afrika söder om Sahara. Regeringen satsar på att ytterligare utöka sitt stöd till utvecklingen av förnybar energi i utvecklingsländerna.

– Tillgång till energi är en knäckfråga för att bekämpa fattigdomen och stoppa klimatförändringarna. Lösningen är småskalig förnybar el som produceras utanför de stora näten, säger biståndsminister Isabella Lövin

– Det pågår redan en revolution när det gäller övergången till förnybar energi. Ytterligare stöd till de minst utvecklade länderna och till Sustainable Energy for All är viktiga pusselbitar för att hjälpa låginkomstländer att hoppa över det fossila steget, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Under COP21 presenteras 20 miljoner kronor till Världsbankens program för att skala upp förnybar energi i långinkomstländer (SREP) och 15 miljoner till FN:s generalsekreterares initiativ Sustainable Energy for All (SE4ALL). SE4ALL samlar ledare inom politiken, företagsvärlden och civilsamhället för att utbyta erfarenheter, hitta lösningar och ge råd till utvecklingsländer. SE4ALL håller det politiska trycket uppe för att öka tillgången till el i låginkomstländer genom att driva på en kraftig ökning av förnybar energi och energieffektivisering.

Kontakt

Annika Flensburg
Pressekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00