Nytt initiativ för att skydda kvinnor och flickor mot våld i Myanmar

Sverige lanserar idag, i samband med den internationella dagen för mänskliga rättigheter, ett nytt initiativ för att tillvarata kvinnors och flickors rättigheter i Myanmar. Projektet genomförs tillsammans med Finland och FN:s befolkningsfond UNFPA, och omfattar 100 miljoner kronor under en treårsperiod. Det svenska bidraget uppgår till 20 miljoner kronor.

Projektet "Women and Girls First" kommer att utföras i samarbete med lokala och internationella partners och fokuserar på de mest utsatta kvinnorna och flickorna i de avlägsna och konfliktdrabbade provinserna Rakhine, Kachin och norra Shan. Initiativet syftar till att förhindra och bemöta det våld som begås mot kvinnor och flickor i Myanmar, och att förbättra deras sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.

Initiativet omfattar både förebyggande åtgärder inom reproduktiv hälsa och akutsjukvård, liksom vård, stöd och behandling för kvinnor som utsatts för våld och våldtäkt. Syftet är också att öka kvinnors och flickors kunskap om vilka rättigheter de har, och även att mobilisera män och pojkar i arbetet för jämställdhet. Förbättrad hälsa för kvinnor och barn, med särskilt fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, är också ett av tre fokusområden i den svenska bilaterala samarbetsstrategin för landet.

–Jag välkomnar lanseringen av detta initiativ tillsammans med våra samarbetspartners, UNFPA och Finland, för att bemöta våld mot kvinnor och flickor. Det är särskilt viktigt i områden av konflikt och där vissa etniska grupper, som rohingya, är diskriminerade och saknar skydd och vård vid övergrepp, säger utrikesminister Margot Wallström. Det nyligen genomförda valet visar att Myanmars befolkning röstade för en förändring mot demokrati och vi ser fram mot att arbeta nära den nya regeringen.

Ett viktigt steg i demokratiseringsprocessen är att öka respekten för allas mänskliga rättigheter i Myanmar, oavsett etnisk tillhörighet, religion eller kön. Därför är det viktigt att förändra mäns attityder, höja kvinnors kunskap om sina rättigheter samt bidra till byggandet av en rättsstat där alla ges skydd.

–Initiativet är en viktig del av Sveriges stöd till Myanmar. Att främja jämställdhet och kvinnors och flickors ökade möjligheter är en förutsättning för att Myanmar ska kunna gå mot ett mer demokratiskt samhälle. "Women and Girls First" syftar till att möjliggöra just en sådan utveckling, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Kontakt

Pezhman Fivrin
Pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström
Telefon 08-405 53 61
Mobil 072-526 68 18
e-post till Pezhman Fivrin
Annika Flensburg
Pressekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00