Isabella Lövin har entledigats, miljö- och klimatminister samt vice statsminister

-

Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister

-

Biståndsminister

-

Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Åsa Regnér har entledigats, barn-, äldre- och jämställdhetsminister

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Människorättsaktivisten Nadia Murad besöker Stockholm vid internationella kvinnodagen på inbjudan av Margot Wallström

Publicerad

Den yezidiska människorättsaktivisten Nadia Murad har själv fallit offer för slaveri och människohandel under Daesh och blev uppmärksammad världen över för sitt starka vittnesmål om detta inför FN:s säkerhetsråd. Nästa vecka besöker hon Stockholm på inbjudan av utrikesministern för att uppmärksamma den svåra situationen för yezidier och andra minoriteter till följd av terroristgruppens framfart i regionen.

Under besöket kommer Nadia Murad att träffa företrädare för både regering, riksdag och civilsamhällesorganisationer. Utrikesminister Margot Wallström tar den 7 mars emot Nadia Murad på Utrikesdepartementet, följt av en presskonferens. Även biståndsminister Isabella Lövin och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér kommer att ta emot delegationen.

På den internationella kvinnodagen den 8 mars håller utrikesministern och Nadia Murad ett öppet samtal på Stockholms universitet om sexuellt våld i krig och konflikt. Samtalet är öppet för allmänheten.

Besöket är ett tillfälle att belysa den svåra situation som råder för yezidier och andra etniska och religiösa minoriteter i krigets Irak och Syrien, samt kvinnors utsatta situation i händerna på Daesh, och vad omvärlden kan göra för att hjälpa. Detta är en prioriterad fråga i den feministiska utrikespolitiken.

  • Presskonferens: 7 mars 11.45, Utrikesdepartementet.
  • Samtal om sexuellt våld i konflikter med utrikesministern och Nadia Murad: 8 mars 16.00, Stockholms universitet, auditorium C6, Södra huset, Frescativägen 10.

Kontakt

Annika Flensburg
Pressekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Joanna Abrahamsson
Pressekreterare hos barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér
Telefon (växel) 08-405 10 00