Forskningsministern möter unga forskare

Fredag 20 maj kommer några av vinnarna i Förbundet Unga Forskares tävling för gymnasieelever inom naturvetenskap, teknik och matematik till Utbildningsdepartementet för att visa upp sina projekt för Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Under besöket kommer eleverna att visa upp sina projekt för ministern och diskutera vad som krävs för att öka intresset för forskning i allmänhet och utbildningar inom matematik, ingenjörsvetenskap, naturvetenskap och teknik i synnerhet.

- Kunskap och forskning är nödvändigt för att lösa de stora samhällsutmaningar vi står inför. Nyfikenhet och inspiration är några av de viktigaste drivkrafterna för att lyckas med detta. Jag ser fram emot att ta del av elevernas tankar och projekt, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Medverkande:

  • Mustafa Al-Janabi från Lugnetgymnasiet i Falun visar upp projektet Interaktiv simulering av proteinsyntes - Explore DNA – ett dataprogram som har skapats för att förenkla förståelsen av alla steg i proteinsyntesen i kroppen.
  • Hanna Blom och Sophia Hallberg från Gullmarsgymnasiet i Lysekil visar upp projektet Salthaltens betydelse för överlevnaden under den embryonala utvecklingen hos homarus gammarus, som kan ge kunskap om hur hummer kan odlas på ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart sätt.
  • Lucas Jacobsson och Olof Simander från Åva gymnasiet i Täby visar upp projektet Elektrohydrodynamisk Drift – en undersökning av miljökonsekvenserna hos jonmotorn som är en möjlig utmanare till jetmotorn.

Media är välkomna att delta. Anmälan sker till pressekreterare Maria Soläng.

Tid: klockan 14-15

Plats: Utbildningsdepartementet, Drottninggatan 16 i Stockholm

Kontakt

Maria Soläng
Pressekreterare hos Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning
Telefon (växel) 08-405 10 00