Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Morgan Johansson besöker Bangladesh och Indien

Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson besöker Bangladesh och Indien den 10-14 maj för att diskutera global migration och utveckling.

Bangladesh

I Bangladesh står migrationens utvecklingseffekter, genomförandet av de globala utvecklingsmålen och demokratifrågor på dagordningen.

Bangladesh är för närvarande ordförande i GFMD, Global Forum for Migration and Development, och är ett land som tillsammans med Sverige drev på för att inkludera migrationsfrågor bland FN:s nya utvecklingsmål, Agenda 2030.

Morgan Johansson kommer bland annat att träffa Bangladesh premiärminister, utrikesminister och justitieminister för att diskutera hur man globalt stärker migranters rättigheter, skapar system för etisk rekrytering och underlättar remitteringar, något som idag utgör en stor del av landets inkomster. Detta är frågor som påverkar hur stor utvecklingseffekt som migrationen får och som kommer att vara i fokus på FN:s planerade toppmöte om migration i september i år.

Morgan Johansson kommer också träffa en rad internationella organisationer och representanter från civilsamhället som arbetar med migration, demokrati och mänskliga rättigheter i Bangladesh.

Indien

I Indien kommer landets engagemang i den globala migrationspolitiken att diskuteras. Besöket är också en uppföljning av statsminister Stefan Löfvens besök i februari och kommer följa upp en del av ämnena som diskuterades då.

Morgan Johansson kommer därför att bland annat träffa inrikesministern och justitieministern för att diskutera frågor om migration och utveckling men även trafficking.

Morgan Johansson ska också träffa svenska företag med verksamhet i Indien och indiska företag med relationer till Sverige för att diskutera ordnad rörlighet och arbetskraftsinvandring.

Kontakt

Jonatan Holst
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00