Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Miljödepartementet

Pressinbjudan: Sverige antar belysningsutmaningen - nationell kraftsamling för att halvera elbehovet för belysning i Sverige

Publicerad

Klockan 10:00 imorgon, tisdagen den 3 maj, presenterar energiminister Ibrahim Baylan regeringens nationella satsning på energieffektiv belysning. Målet för belysningsutmaningen är att halvera elbehovet för belysning i Sverige till år 2020.

Belysningsutmaningen är det svenska genomförandet av det internationella initiativet Global Lighting Challenge som lanserades vid klimattoppmötet i Paris december förra året. Målet för Global Lighting Challenge är att få ut 10 miljarder energieffektiva lampor de närmaste åren. Sverige, Indien, USA, Kina och ett stort antal andra länder har anslutit sig.

Belysning står för cirka femton procent av världens elanvändning och över fem procent av växthusgasutsläppen. I Sverige bedömer energimyndigheten att hälften av de cirka 14 TWh som årligen används för belysning kan sparas. Med den senaste belysningstekniken finns det alltså en mycket stor energieffektiviseringspotential både globalt och i Sverige.

Tid: Tisdag 3 maj kl. 10:00-12:00
Plats: Rosenbads konferenscenter, Drottninggatan 5, Rosenbad

Följ twitterflödet på #GLCSWE

Medtag presslegitimation

Kontakt

Kristian Brangenfeldt
Pressekreterare hos energiminister Ibrahim Baylan
Telefon (växel) 08-405 10 00
Per-Anders Widell
Departementssekreterare, Miljö- och energidepartementet
Telefon 08-405 24 79