Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på besök i Riga

Den 1-3 juni gör socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sitt första besök i Lettland som minister. Under besöket är schemat fullbokat med möten och tal om de svenska välfärdsystemen och jämställdhet.

Annika Strandhäll kommer bland annat att inledningstala på konferensen "20 years of the Latvian Pensions System". Där kommer hon också att träffa sin lettiska kollega, välfärdsminister Jānis Reirs samt flera andra ledamöter i det lettiska parlamentet.

- Det är en stor ära att delta i firandet av det lettiska pensionssystemets 20-årsdag. Sverige och Lettland utvecklade våra nuvarande pensionssystem samtidigt och hade ett nära samarbete. Det lettiska systemet är som ett två år äldre syskon till Sveriges pensionssystem, säger Annika Strandhäll.

Annika Strandhäll kommer även att delta i ett samtal om välfärd och barnafödande hos Stockholm School of Economics samt gästa nätverket Female Focus för att tala om Sveriges feministiska regering och jämställdhetspolitik.

- Lettland har en svår demografisk situation just nu med sjunkande födslotal. Vi kan relatera till den utmaningen här i Sverige. Jag tror att en utveckling av välfärdssystemen är ett effektivt sätt att råda bot på problemet. Det ska vara självklart för kvinnor att kunna vara föräldrar och ha en karriär samtidigt. Då är en välutvecklad föräldraförsäkring och förskola centrala delar. Jämställdhet är en viktig del av den svenska modellen, säger Annika Strandhäll.

Kontakt

Victor Harju
Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll
Mobil 072-504 36 70
e-post till Victor Harju