Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Miljödepartementet

Statssekreterare Nils Vikmång leder handelsfrämjande delegation till African Utility Week

Publicerad

Den 16 till 19 maj leder Nils Vikmång, statssekreterare hos energiminister Ibrahim Baylan, en delegation bestående av svenska företag och myndigheter till African Utility Week i Kapstaden, Sydafrika. Syftet är att, inom ramen för Team Sweden Energy, främja svensk energiteknik och bidra till ökad bilateral handel med södra Afrika.

Under resan kommer statssekreteraren bland annat att leda bilaterala möten och rundabordssamtal mellan den svenska delegationen och ett antal afrikanska länder, exempelvis Sydafrika, Botswana, Nigeria, Zambia, Zimbabwe och Moçambique. Delegationen kommer att delta i African Utility Week, som är en av Afrikas största mässor för energibranschen. som samlar tusentals deltagare från industrin, regeringar, myndigheter, lokala företrädare och internationella organisationer.

− Med Team Sweden Energy vill vi skapa ökade möjligheter till export på energiteknikområdet. Resan ger svenska företag möjlighet att utveckla handeln och samarbete inom förnybar energi och smart energianvändning i regionen, säger statssekreterare Nils Vikmång.

Sverige ligger i framkant i forskning, utveckling och kommersialisering av produkter, tekniska lösningar och tjänster inom förnybar energi och smart energianvändning. I Afrika söder om Sahara saknar nästan hälften av befolkningen tillgång till el, och det finns ett stort intresse för den kompetens som svenska företag kan erbjuda. Regionen är en viktig tillväxtmarknad med stora investeringbehov i energisektorn de kommande åren.

Kontakt

Gunilla Hjalmarson
Pressekreterare hos energiminister Ibrahim Baylan
Telefon (växel) 08-405 10 00
Marta Berglund
Departementssekreterare på Miljö- och energidepartementet
Telefon 08-405 12 74

Om Team Sweden Energy

Team Sweden Energy är särskild satsning på svensk export på energiteknikområdet inom ramen för Sveriges exportstrategi. Team Sweden Energy genomför inledningsvis satsningar för att främja export inom på tre tematiska områden: smarta elnät, hållbar värme och kyla samt energieffektivisering. En geografisk satsning sker även på regionen Afrika söder om Sahara.