Delar av eHälsomyndigheten omlokaliseras till Kalmar

Regeringen kommer inom kort fatta beslut om att huvuddelen av eHälsomyndighetens verksamhet ska omlokaliseras till Kalmar. Det meddelade statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi vid en pressträff i Kalmar i dag.

Stats­minister Stefan Löfven och civil­minister Ardalan Shekarabi på en pressträff i Kalmar
Stats­minister Stefan Löfven och civil­minister Ardalan Shekarabi på en pressträff i Kalmar Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

- Det här är ett led i arbetet för att öka den statliga närvaron i hela landet och se till att staten tar sitt ansvar för ett Sverige som håller ihop. Människor, orter och hela bygder ska inte överges av staten, säger statsminister Stefan Löfven.

Omlokaliseringen av eHälsomyndigheten berör myndighetens säte och huvuddelen av verksamheten. De uppgifter som omfattas av beslutet är de register och it-funktioner som öppenvårdsapotek och vårdgivare behöver ha tillgång till för en patientsäker och kostnadseffektiv läkemedelshantering. eHälsomyndigheten har i dag runt 140 anställda. Uppskattningsvis kan drygt 100 befattningar komma att omfattas av beslutet.

Ambitionen är att arbetet ska vara genomfört inom två år.

- Vi bedömer att Kalmar har goda förutsättningar att bedriva en it-tung verksamhet inom eHälsoområdet. Här finns en samlad kompetens på området och vi ser möjligheter till samverkan med både universitet och andra aktörer, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Kalmar län ligger relativt lågt sett till både antal statligt anställda och antal statliga huvudkontor. Det är viktigt att lokaliseringen sker på ett sådant sätt att verksamheten kan fungera effektivt med bibehållen kvalitet på både kort och lång sikt. Driften av myndighetens samhällsviktiga register ska fungera som vanligt även under genomförandet av uppdraget.

Kontakt

Ingela Nilsson
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-551 41 16
e-post till Ingela Nilsson
Alejandro Firpo
Politiskt sakkunnig hos civilminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00