Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Statssekreterare Oscar Stenström besöker Chile 28-29 juni

Publicerad

Statssekreterare Oscar Stenström besöker Chile 28-29 juni med anledning av att Sverige för första gången deltar som observatör vid ett möte i Stillahavsalliansen. Mötet äger rum i Puerto Varas i södra Chile.

- Sverige är observatör i alliansen av såväl politiska som ekonomiska skäl. De fyra medlemsländerna är tillväxtmarknader som omfattar ca 220 miljoner människor. Vi ser stora möjligheter för Sverige att öka vår export och vårt ekonomiska utbyte med dessa länder , säger Oscar Stenström.

Stillahavsalliansen grundades 2011 av Mexiko, Colombia, Peru och Chile med syftet att fördjupa det ekonomiska samarbetet och skapa fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och människor mellan medlemsländerna. Initiativet stärker den regionala integrationen i Latinamerika.

Sverige är observatör sedan 2015. De fyra medlemmarna i Stillahavsalliansen är de länder i Latinamerika som ligger närmast Sverige i frågor som synen på frihandel, demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. EU har associerings- eller frihandelsavtal med alliansens samtliga länder. Omvärldens intresse för Stillahavsalliansen är stort och den har idag 49 observatörer.

Presskontakt

Isabell Ekvall
T.f. pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00