Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Stefan Löfven värd för flyktingtoppmöte tillsammans med president Obama

Publicerad

I dag meddelade USA:s regering att Sverige kommer att vara medvärd för det toppmöte om globalt flyktingansvar som president Obama har tagit initiativ till. Mötet, som kommer att hållas i New York i september, ska arbeta för en global ansvarsfördelning för flyktingsituationen i världen. Sverige har inbjudits att delta som medarrangör av mötet tillsammans med Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland.

- Efter toppmötet i Washington stod det klart att USA gärna ser att Sverige är med och står värd för mötet. Det är ett erkännande av den linje som regeringen driver; att ansvaret för flyktingsituationen i världen är globalt, säger statsminister Stefan Löfven.

Toppmötet hålls den 20 september, då kommer president Barack Obama att stå värd tillsammans med stats- eller regeringschefer från samtliga arrangörsländer.

- Jag är glad att ha starka allierade i kampen för att fler länder ska bidra i att hjälpa de 60 miljoner människor som tvingats på flykt, det kan inte bara vara några länders ansvar att erbjuda skydd och hjälp, säger statsminister Stefan Löfven.

Kontakt

Erik Nises
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00