Ann Linde till Bratislava för möte med EU:s handelsministrar

EU- och handelsminister Ann Linde träffar EU:s övriga handelsministrar i Bratislava den 22 september för att diskutera aktuella handelspolitiska frågor, bland annat den senaste utvecklingen för EU:s frihandelsförhandlingar med Kanada (CETA) och förberedelser av nästa förhandlingsrunda mellan EU och USA (TTIP). Två andra viktiga handelsavtal finns också på dagordningen; Miljövaruavtalet och Tjänstehandelavtalet.

Kommissionen kommer att uppdatera ministrarna om läget i förhandlingarna inför den 15:e förhandlingsrundan om handelsavtalet mellan EU och USA som inleds i början av oktober. Sveriges handelsminister Ann Linde framhåller att TTIP är av högsta prioritet för den svenska regeringen och betonar avtalets ekonomiska och politiska betydelse.

- Jag välkomnar att kommissionen fortsätter att hålla ett högt tryck i förhandlingarna med USA. Det är viktigt att vi når så långt som möjligt under Obamas administration. Jag hoppas EU visar fortsatt gemensam handlingskraft för att nå framsteg i förhandlingarna, något som krävs i detta kritiska skede, säger Ann Linde.

Ann Linde ser också fram emot att CETA undertecknas vid EU-Kanada toppmötet den 27 oktober. I rådet pågår diskussioner om vilka delar av avtalet som kan komma att tillämpas provisoriskt.

- Min förhoppning är att EU:s ledare kan ge en tydlig politisk signal till Kanada att vi vill ha det här avtalet som är ett av EU:s mest ambitiösa och breda handelsavtal. Kanada är en viktig strategisk partner och handelsavtalet kommer att gynna tillväxt och jobbskapande, avslutar Ann Linde.

Kanadas handelsminister Chrystia Freeland och Tysklands vice kansler Sigmar Gabriel är båda inbjudna till middagen i Bratislava under torsdagen.

Kontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Mobil 072-708 16 27
e-post till Darina Agha