Peter Eriksson har entledigats, minister för internationellt utvecklingssamarbete

-

Bostads- och digitaliseringsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Ett viktigt steg för internets fortsatta utveckling

Publicerad

Lördag den 1 oktober sker med stor sannolikhet en betydande förändring i den globala ordningen för internets förvaltning när USA avstår sitt inflytande över internets rotzon. Digitaliseringsminister Peter Eriksson välkomnar den väntade förändringen som ett viktigt steg för internets fortsatta utveckling som en global och öppen infrastruktur.

Till midnatt den sista september, lokal tid i Washington D.C., är National Telecommunications and Information Administration (NTIA) vid USA:s handelsdepartement ansvarigt för alla ändringar som sker i internets rotzon, alltså den filkatalog som håller ordning på domänadresser på toppdomännivå. Från och med den 1 oktober ska en ny ordning finnas för hur sådana ändringar ska gå till.

- Det är bra att USA äntligen lämnar ifrån sig den sista delen av förvaltningen av internet. Från och med lördag den 1 oktober kommer det att skötas gemensamt av alla intresserade på företag, universitet, olika organisationer och stater. Det är en bra ordning och jag känner mig trygg med den. Det här är viktigt för fortsättningen av internets utveckling som en global och öppen infrastruktur, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Argument för att stoppa beslutet har främst handlat om att bara USA kan ansvara för ett fritt och öppet internet, och det är nu upp till en domare i en domstol i Texas att fatta beslut. Argumenten, som främst kommit från republikanerna, har redan avfärdats i senaten och representanthuset.

Presskontakt

Agnetha Boström
Pressekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson
Telefon (växel) 08-405 10 00