Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesministern till Colombia för fredsavtalet

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström besöker den 25-26 september Colombia för att delta i ceremonin för undertecknandet avfredsavtalet som är ett resultat av fyra års förhandlingar mellan parterna i den mer än femtioåriga interna konflikten i Colombia.

Den 24 augusti i år meddelade den colombianska regeringen och FARC-gerillan att parterna var överens om texten i fredsavtalet. Den 26 september skrivs avtalet på under högtidligaformer i Cartagena i norra Colombia. Landets president Juan Manuel Santos har också meddelat att avtalet ska underställas folket och den 2 oktober äger en rådgivande folkomröstning rum.

Sverige har under många år aktivt stöttat fredsarbetet i Colombia. När nu fredsavtalet mellan parterna är klart ändrar Sverige fokus från att förbättra förutsättningarna för en fredsprocess till att genomföra fredsavtalet. Sverige har tilldelats en särskild roll i fredsavtalet som rör arbetet med försvunna personer. Utrikesminister Margot Wallström kommer, förutom att delta i ceremonin, även att ha överläggningar med Colombias utrikesminister María Angela Holguín med fokus på genomförande av fredsavtalet samt träffar representanter för kvinnoorganisationer som arbetar med fredsprocessen.

Presskontakt

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 10 september 2019 var hon utrikesminister.