Ann Linde har bytt ansvarsområde, från den 10 september 2019 är hon utrikesminister.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

-

EU- och handelsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Statssekreterare Oscar Stenström deltar i seminarium om Stillahavsalliansen

Publicerad

Statssekreterare för EU- och handel Oscar Stenström deltar onsdag den 5 oktober i ett seminarium om Stillahavsalliansen anordnat av Utrikesdepartementet och de fyra medlemsländernas ambassader i Stockholm. Seminariet syftar till att öka kunskapen om Stillahavsalliansen samt lyfta upp Sveriges roll som observatör och vad det innebär. Medverkar under seminariet gör även de fyra medlemsländerna ambassadörer till Sverige.

Stillahavsalliansen grundades 2011 av Mexiko, Colombia, Peru och Chile med syftet att fördjupa det ekonomiska samarbetet och skapa fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och människor mellan medlemsländerna. Initiativet stärker den regionala integrationen i Latinamerika.

De fyra medlemmarna i Stillahavsalliansen är de länder i Latinamerika som ligger närmast Sverige i frågor som synen på frihandel, demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. EU har associerings- eller frihandelsavtal med alliansens samtliga länder. Omvärldens intresse för Stillahavsalliansen är stort och idag har 49 länder status som observatörer. Sedan 2015 är Sverige en av dem.

– Sverige är observatör i alliansen av såväl politiska som ekonomiska skäl. De fyra medlemsländerna är viktiga tillväxtmarknader som omfattar ca 220 miljoner människor. Vi ser stora möjligheter att öka vårt ekonomiska utbyte med dessa länder, säger Oscar Stenström.

Media är inbjuden att delta vid seminariet. Vid intresse anmäl till oskar.tinnerholm@regeringskansliet.se innan tisdag den 4 oktober kl. 19.00. Medtag pressleg.

Plats: Bankhallen, Utrikesdepartementet, Malmtorgsgatan 3

Tid: 09.30

Presskontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00