Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Statssekreterare Ulrika Modéer besöker Myanmar och Kambodja

Publicerad

Den 13-18 november är statssekreterare Ulrika Modéer på resa i Myanmar och Kambodja. I Myanmar besöker Modéer Yangon och huvudstaden Nay Pyi Taw för samtal med regeringsföreträdare, parlamentariker och civilsamhällesorganisationer. Tillsammans med organisationen Earth Rights International genomförs ett besök på Thilawa Industrial Zone med fokus på bland annat frågor om landrättigheter.

Myanmar genomgår just nu en transitionsprocess under den demokratiskt valda regeringen under civil ledning som tillträdde i april 2015. Dock kvarstår många utmaningar, inte minst de allvarliga övergrepp som sker på den muslimska minoritetsgruppen rohingya.

- Myanmar förändras mycket snabbt, och Sverige har en viktig roll att fylla med vårt stöd till fredsprocessen, mänskliga rättigheter och den demokratiska utvecklingen. Det är angeläget att föra en nära dialog med den nya regeringen om utvecklingen i landet och de många utmaningarna, inte minst när det gäller situationen för rohingya, säger Ulrika Modéer.

Under besöket i Kambodja kommer Modéer föra dialog med samarbetspartners inom statsförvaltning och det civila samhället om utvecklingssamarbetet, den politiska utvecklingen och arbetet med att främja mänskliga rättigheter och jämställdhet. Kambodja är ett av de första länder där Sverige ansvarar för genomförandet av delar av EU:s utvecklingssamarbete. I anslutning till Modéers besök kommer Sveriges tjugoåriga utvecklingssamarbete med Kambodja att uppmärksammas.

- Kambodja visar mycket goda resultat vad gäller fattigdomsminskning och ekonomisk tillväxt. Samtidigt ser vi att det demokratiska utrymmet minskar och jag ser fram emot att föra samtal med både regeringen och det civila samhället om detta, säger Ulrika Modéer.

Under resan kommer Myanmars och Kambodjas arbete med Agenda 2030 att belysas. Sverige har bilateralt utvecklingssamarbete med Myanmar och Kambodja på ca 300 miljoner kronor respektive 200 miljoner kronor per år.

Presskontakt

Mikaela Kotschack Thurn
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00