Ann Linde har bytt ansvarsområde, från den 10 september 2019 är hon utrikesminister.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

-

EU- och handelsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Statsminister Stefan Löfven besöker Iran

Publicerad

Den 11-12 februari besöker statsminister Stefan Löfven Iran på inbjudan av president Hassan Rouhani. Samtalen kommer främst att beröra det bilaterala samarbetet, handelsfrågor och utvecklingen i regionen med fokus på Syrien.

Iran är en viktig politisk och ekonomisk aktör med en nyckelroll i regionen. Utvecklingen i Mellanöstern påverkar i allt högre grad både Europa och Sverige. Därför har statsministern rest mycket i regionen och talat med de stora aktörerna. Goda kontakter är särskilt viktigt nu när Sverige har tagit plats i FN:s säkerhetsråd. Sverige och Iran har nära band, också genom den stora iranska diasporan i Sverige.

Med på resan finns även en näringslivsdelegation med representanter för ett stort antal svenska företag och myndigheter. Handelsdelegationen leds av EU- och handelsminister Ann Linde och är ett led i regeringens Team Sweden-satsning och Exportstrategin för att främja ökad svensk närvaro på tillväxtmarknader. Iran har historiskt sett varit en av Sveriges viktigaste exportmarknader i Mellanöstern och flera svenska företag är etablerade i landet sedan lång tid tillbaka.

Presskontakt

Ingela Nilsson
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00
Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00
Boel Lindbergh
Chef UD:s internationella presscenter
Telefon 08-405 50 08
Mobil 072-735 50 08
e-post till Boel Lindbergh