Alice Bah Kuhnke besöker Trondheim och hundraårsfirandet av det första samiska landsmötet

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke besöker Trondheim den 5-7 februari. Ministern kommer bland annat att delta vid firandet av hundraårsjubileet för det första samiska landsmötet och möta representanter för samiska organisationer.

Delar ur Alice Bah Kuhnke program (med reservation för ändringar):

Måndag 6 februari

11.30 – 12.15 Närvarar vid den officiella invigningsceremonin för Tråante 2017. Vid denna närvarar också H M Kung Harald, norska statsministern Erna Solberg, samiska företrädare från Norge, Sverige, Finland och Ryssland samt företrädare för de svenska och finska regeringarna.
Plats: Torvet, Trondheim

13.00 – 14.10 Deltar vid jubileumsgudstjänst i Nidarosdomen.

15.45 – 16.15 Ministern håller invigningsanförande vid fem utställningar med fyra samiska institutioner: Sámi Duodji, Sámi Instituhta, Saemien Sijte och Riddu Duottar Musea.
Plats: Olavshallen, Kjøpmannsgata 44

17.00 – 18.30 Närvarar vid jubileumsföreställningen Jielemen Aavoe (Livets glädje) där artister från hela Sápmi deltar. Föreställningen direktsänds på NRK.
Plats: Olavshallen, Kjøpmannsgata 44

Tisdag 7 februari

9.00 – 10.00 Håller hälsningsanförande på Samiskt parlamentariskt råds femte parlamentarikerkonferens, med temat Sanning och försoning. Ledamöter från sametingen i Finland, Norge och Sverige deltar, samt samiska representanter från Ryssland.

Alice Bah Kuhnke kommer under besöket också att ha möten med bland andra Sametingets partiledare, styrelse och ungdomsråd, samt möta de nordiska statsråden med ansvar för samepolitiken och de nordiska sametingspresidenterna.

 

Kontakt

Boris Vasic
Presskommunikatör, Kulturdepartementet
Telefon 08-405 51 48
Mobil 070-267 91 89
e-post till Boris Vasic

Tråante 2017

Mellan den 4-12 februari 2017 firas i Trondheim (på sydsamiska Tråante) att det var 100 år sedan det första gränsöverskridande mötet där syd- och nordsamer från Norge och Sverige möttes och började organisera sig politiskt för första gången. Den officiella invigningen äger rum på Samefolketas dag, den 6 februari där man markerar och firar att det var på dagen 100 år sedan det första samiska landsmötet ägde rum.

Vid invigningsceremonin deltar Sametingen i Norge, Finland och Sverige, HM Kung Harald, stortingspresident, statsminister Erna Solberg och flera statsråd i den norska regeringen, FN:s specialrapportör i urfolksfrågor Victoria Tauli Corpuz samt företrädare från finska och svenska regeringen.