Ann Linde delade ut regeringens musikexportpris 2016

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2016 tilldelades artisten och låtskrivaren Zara Larsson. Regeringens hederspris 2016 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades operasångerskan Nina Stemme. Regeringen fortsätter även att möjliggöra för branschorganisationen Export Music Sweden att öka sina insatser med att få ut svenska låtskrivare, artister och musikbolag på strategiskt viktigt marknader genom näringsstöd under 2017.

 • Nina Stemme mottar Regeringens hederspris av EU- och handelsminister Ann Linde

  Regeringens hederspris 2016 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades operasångerskan Nina Stemme.

  Foto: Emelie Öberg / Regeringskansliet

 • Ola Håkansson tar emot priset av EU- och handelsminister Ann Linde

  Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2016 tilldelades artisten och låtskrivaren Zara Larsson. Tog emot priset gjorde managern Ola Håkansson.

  Foto: Emelie Öberg / Regeringskansliet

 • Cornelia Beskow

  Vid prisutdelningsceremonin framförde sopranen Cornelia Beskow Cherubins första aria ur Figaros bröllop.

  Foto: Emelie Öberg / Regeringskansliet

- Sverige fortsätter exportera musik av världsklass. Det känns extra roligt att priserna i de två kategorierna i år går till två kvinnor som inte bara med sina röster och artisteri sätter Sverige på kartan, utan också bidrar till att sprida en positiv bild av Sverige som ett jämställt, kreativt och innovativt land, säger EU- och handelsminister Ann Linde.

Den 21 februari delade EU- och handelsminister Ann Linde för tjugonde året i rad, ut regeringens musikexportpris som går till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

Zara Larsson tog hem den tjugonde Musikexportpriset med motiveringen:

Med sin oemotståndliga popmusik, sitt färgsprakande artisteri och sin starka personlighet har hon lagt världen för sina fötter. Hennes låtar har placerat sig på flera av världens topplistor och streamats över otroliga 1 miljard gånger. Under året som gått har hon börjat experimentera med och utveckla sitt eget låtskrivande, omskrivits i internationell press, medverkat i stora talkshows, invigt EM i fotboll och spelat för utsålda hus i Europa och USA. Hon har satt djupa avtryck, något som gjort att tidningen TIME utsett henne till en av världens 30 mest inflytelserika personer under 30 år. Hennes starka röst som sångerska, men också som språkrör för kvinnors rättigheter, gör henne till en stor förebild för det moderna Sverige. Regeringens musikexportpris 2016 tilldelas låtskrivaren och artisten Zara Larsson.

Övriga nominerade till priset var: Galantis, Ghost, Yung Lean & Sad Boys.

Hederspriset tilldelas operasångerskan Nina Stemme, en aktör inom musikbranschen som gjort mångåriga insatser för spridning av svensk musik i utlandet och därigenom sin del i att sprida en positiv bild av Sverige.

Motiveringen lyder:

Rollerna hon har gjort under åren spänner över den rika sopranrepertoaren från Mozart och Webern via Mimì i Puccinis La Bohème till det mest krävande och svårsjungna som i Rickard Wagners Ringen och Tristan och Isolde eller somden gränslöst hämndlystna Elektra i operan av Richard Strauss. Hon sjunger på Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Wiener Staatsoper, Opera Bastille i Paris, Royal Opera House i London och gästar även regelbundet operahusen ibland annat Zürich, München och Barcelona liksom de svenska, både Stockholms-och Göteborgsoperan.

Det är samspelet mellan den varma, djupa röstklangen och den osvikliga känslan för utmejslade karaktärer som gör henne till en sångerska utöver det vanliga, älskad av både publik och kritiker. Sverige har en mångårig tradition av att leverera sångare i världsklass och hon tillhör det yttersta toppskiktet. Firad och älskad fortsätter hon att lägga operavärlden för sina fötter.

Prisutdelningen följdes av ett panelsamtal med pristagarna, representanter från musikbranschen och den politiska ledningen på temat svensk talang på den globala musikmarknaden.

Ann Linde meddelade att regeringen kommer att bevilja branschorganisationen Export Music Sweden ytterligare näringsstöd under 2017 för att öka sina insatser med att få ut svenska låtskrivare, artister och musikbolag på strategiskt viktigt marknader.

Kontakt

Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Mobil 072-708 16 27
e-post till Darina Agha

Genvägar