Innehållet publicerades under perioden

-

Ny energi till den svensk-indonesiska relationen

Publicerad · Uppdaterad

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan leder en svensk delegation till Jakarta inför ett fördjupat samarbete på energiområdet. Indonesien är världens fjärde folkrikaste land och en allt viktigare partner internationellt för Sverige – både för ökat handelsutbyte och för genomförandet av Parisavtalet.

Samordnings- och energiminister Baylan besöker Jakarta den 15-17 februari, som ett led i regeringens exportstrategi. Vid en ceremoni undertecknas ett nytt avtal om energisamarbete mellan Sverige och Indonesien. Samarbetet omfattar förnybar energi, energieffektivisering, forskning och innovation samt kapacitetsuppbyggnad.

– Regeringen ser Indonesien som en viktig partner i det globala klimatarbetet. Jag hoppas det breda samarbete vi nu etablerar ska underlätta kontakterna mellan svenska och indonesiska företag, forskare och myndigheter ytterligare, säger Ibrahim Baylan.

Utöver möten med Indonesiens energiminister Ignasius Jonan, träffar Ibrahim Baylan även ett antal andra indonesiska ministrar och nyckelpersoner för överläggningar om hur den bilaterala relationen ska fördjupas. Baylans resa blir en uppföljning av de resor handelsminister Anne Linde och försvarsminister Peter Hultqvist genomförde i höstas.

Sverige tar en aktiv roll i den globala energiomställningen. Därför pågår nu ett arbete inom ramen för Team Sweden Energy att sammanföra och mobilisera svenska offentliga och privata aktörer kring områdena smarta elnät, hållbar värme och kyla samt energieffektivisering. Satsningen ska bidra till både tillväxt och jobb i Sverige, samt minska växthusgasutsläpp.

Presskontakt

Gunilla Hjalmarson
Pressekreterare hos samordnings- och energi­minister Ibrahim Baylan
Telefon (växel) 08-405 10 00