Ardalan Shekarabi har bytt ansvarsområde, civilminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Regeringen utreder smartare tillgång till nationell grunddata för kommuner och landsting

Publicerad

Ekonomistyrningsverket får i uppdrag att föreslå en finansieringsmodell för avgiftsfritt utbyte av grunddata mellan statliga registeransvariga myndigheter och kommuner och landsting.

Regeringen genomför en långsiktig satsning på en nationell digital infrastruktur. En väsentlig del av detta är att införa en smartare styrning och finansiering av gemensamma tjänster och grunddata. Från och med 2017 slipper statliga myndigheter fakturera varandra för varje gång de utbyter prioriterade grunddata. Nu ger regeringen Ekonomistyrningsverket i uppdrag att ge förslag på hur hanteringen kan bli effektivare även för kommuner och landsting.

- Med ett avgiftsfritt utbyte av grunddata undviker vi att varje kommun och landsting uppfinner hjulet på egen hand. När samordningen i landet ökar minskar risken för att uppgifter blir fel. Det innebär i sin tur att handläggningen blir säkrare, administrativa kostnader minskar och att det blir enklare för medborgare och företag, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Uppdraget ska delrapporteras senast den 1 april 2017. Utifrån slutsatserna i delrapporten ska Ekonomistyrningsverket ta fram förslag till finansieringsmodell som ska rapporteras senast den 31 maj 2017.

Presskontakt

Peter Skeppström
Pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00
Sofie Arvidsson
Ämnessakkunnig/Avdelningen för offentlig förvaltning
Telefon 08-405 29 61