Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Volvos VD och rektor för KTH tar plats i Innovationsrådet

Publicerad

Sigbritt Karlsson, rektor på KTH och Martin Lundstedt, VD för Volvokoncernen är nya ledamöter i Nationella innovationsrådet. Båda medverkar i rådets första möte för 2017 den 13 februari.

Trenden pekar uppåt för innovations-Sverige när de två nya ledamöterna tar plats i Innovationsrådet. Sverige klättrar i globala i jämförelser över länders innovationskapacitet och konkurrenskraft. Andra länder är intresserade av Sveriges lösningar och vill samarbeta. Bland annat träffades en överenskommelse om innovationssamarbete om digitalisering, e-hälsa och framtidens mobilitet mellan Tyskland och Sverige under förbundskansler Merkels besök i Sverige tidigare i år.

Nu träder två nya ledamöter in i Nationella innovationsrådet för att med sin kunskap och erfarenhet bidra till samhällets utveckling med fokus på innovation.

- Jag är oerhört glad och nöjd över att Sigbritt Karlsson och Martin Lundstedt nu ingår i Innovationsrådet. De är båda personer med stor erfarenhet och som med sin kunskap från forskning och näringsliv har mycket att tillföra rådets arbete, säger statsminister Stefan Löfven.

Sigbritt Karlsson är ny rektor på KTH sedan 2016. Hon är civilingenjör och professor med lång erfarenhet från utbildning och forskning.

- Jag ser verkligen fram emot uppdraget och tror att jag med mina erfarenheter från akademin, som både forskare och som rektor, har mycket att tillföra utifrån just det perspektivet. KTH bedriver också ett omfattande arbete när det gäller innovation och entreprenörskap, säger Sigbritt Karlsson, rektor för KTH.

Martin Lundstedt är VD för Volvokoncernen sedan 2015. Han är civilingenjör och har tidigare varit VD för Scania.

- Innovationsrådets uppgift är att utveckla Sverige som innovationsnation. Jag ser fram emot att bidra i det arbetet. Tillsammans kan vi skapa ännu bättre förutsättningar för utveckling, företagande och tillväxt. Sverige kan inte vara bäst på allt och vi måste våga prioritera. Jag hoppas att vi i rådet också kan peka ut en tydlig riktning så att vi tar till vara på de möjligheter som ligger framför oss, säger Martin Lundstedt, VD för Volvo.

Presskontakt

Jonatan Holst
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Fakta: Nationella innovationsrådet

Sverige ska vara världsledande inom innovation. Det är bakgrunden till att statsminister Stefan Löfven föreslog att inrätta ett nationellt innovationsråd 2015. Innovationsrådet har fyra möten per år och består av ordförande Stefan Löfven, fyra statsråd och tio framstående företrädare för näringsliv och forskning. Syftet är att göra regeringens politik mer innovationsvänlig och på så sätt bidra till utveckling för hela samhället.

Kontaktinformation KTH och Volvo