Innehållet publicerades under perioden

-

Sverige och Kina ingår avtal på energiområdet

Publicerad

Sverige och Kina ingår avtal om svensk-kinesiskt samarbete inom energiområdet. Kinas energiminister Nur Bekri är i Sverige för ett möte med samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan och för att ta del av svenska lösningar och erfarenheter inom energiområdet. Med sig har han en delegation från kinesiska National Energy Administration.

 • Under mötet mellan regeringen, Kinas energiminister Nur Bekri och den kinesiska delegationen

  Energiminister Ibrahim Baylan i möte med Kinas energiminister Nur Bekri, Kinas ambassadör i Sverige Chen Yuming och den kinesiska delegationen.

  Foto: Jens Persson/Regeringskansliet

 • Energiminister Ibrahim Baylan och Kinas energiminister Nur Bekri undertecknar samarbetsavtalet.

  Energiminister Ibrahim Baylan och Kinas energiminister Nur Bekri undertecknar samarbetsavtalet.

  Foto: Jens Persson/Regeringskansliet

 • Energiminister Ibrahim Baylan och Kinas energiminister Nur Bekri skakar hand

  Energiminister Ibrahim Baylan och Kinas energiminister Nur Bekri skakar hand efter att ha undertecknat samarbetsavtalet.

  Foto: Jens Persson/Regeringskansliet

 • Energiminister Ibrahim Baylan, Kinas energiminister Nur Bekri och Kinas ambassadör i Sverige Chen Yuming.

  Energiminister Ibrahim Baylan, Kinas energiminister Nur Bekri och Kinas ambassadör i Sverige Chen Yuming.

  Foto: Jens Persson/Regeringskansliet

Vid mötet med samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan undertecknade den kinesiske energiministern Nur Bekri och Ibrahim Baylan ett samförståndsavtal om svensk-kinesiskt samarbete inom energiområdet. Samarbetet mellan länderna ska fokusera på bland annat forskning och handel inom förnybar energi, energieffektivisering och smarta elnät.

En gemensam arbetsgrupp kommer att tillsättas med uppdrag att utforma mera preciserade planer för hur samarbetet ska genomföras. Den kinesiska delegationens besök och samarbetsavtalet är en del i regeringens satsning Team Sweden Energy, för att främja export av svensk energiteknik.

– Sverige har långvariga relationer med Kina och vi strävar efter att fördjupa detta samarbete ytterligare. Svenska företag har teknik, kunskap och avancerade lösningar som kan bidra positivt i Kinas fortsatt snabba utveckling, där man nu också alltmer fokuserar på tekniklösningar för en bättre miljö och minskade utsläpp, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Under sitt Sverigebesök träffar energiministern Nur Bekri och den kinesiska delegationen svenska företag och myndigheter för att fortsätta stärka de svensk-kinesiska relationerna, främja ökat handelsutbyte och bidra till utveckling och spridning av koldioxidsnåla energitekniker. Den kinesiska delegationen kommer bland annat att besöka Scania i Södertälje, ABB i Västerås och Volvo i Göteborg.

Presskontakt

Gunilla Hjalmarson
Pressekreterare hos samordnings- och energi­minister Ibrahim Baylan
Telefon (växel) 08-405 10 00

Om National Energy Administration

National Energi Administration (NEA) är den myndighet i Kina som ansvarar för att ta fram policyinstrument, standarder, lagar och regleringar på energiområdet samt att övervaka energisektorn. Tillsammans med Kinas National Development and Reform Commission är NEA den främsta aktören som reglerar energimarknaden i Kina. I januari 2017 aviserade NEA att investeringarna i förnybar energi inom den trettonde femårsplanen (2016-2020) beräknas uppgå till 2 500 miljarder yuan eller motsvarande 3 300 miljarder svenska kronor.