Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Hållbara smarta städer i fokus under exportfrämjande besök i Japan

Publicerad

Idag, den 24 april, är bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson på en exportfrämjande resa i Japan. Syftet är att bland annat stärka samarbetet mellan länderna kring digitalisering, hållbara smarta städer och byggandet av bostäder i trä.

Under nästa år 2018 kommer Sverige och Japan fira 150 år av diplomatiska relationer. Japan har varit och förblir en väldigt viktig asiatisk exportmarknad för Sverige.

När bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson besöker Japan under veckan ska exportsamarbetet vidareutvecklas. Besöket innehåller flera bilaterala möten där bland annat samarbete kring smarta städer, bredband i landsbygd och hållbart industriellt byggande ska stärkas.

Besöket inleds med att Peter Eriksson träffar den svenska handelskammaren i Japan och representanter för svenska företag verksamma i landet.

Resans samtliga bilaterala möten hålls under måndagen då bostads- och digitaliseringsministern först träffar Sanae Takaichi, inrikes- och kommunikationsminister. Ett av samtalsämnena kommer att handla om utbyggnaden av snabbt bredband på landsbygden som är en utmaning som både Sverige och Japan arbetar med.

Under dagens andra bilateral träffar bostads- och digitaliseringsministern territorie-, infrastruktur-, transport- och turismministern Keiichi Ishii. Detta möte kommer handla mycket om smarta städer men även om hållbart industriellt byggande av bostäder, särskilt i trä.

Trähusbyggande kommer det även att handla om när Peter Eriksson deltar i ett rundabordssamtal som anordnas av svenska ambassaden. Till mötet är flera svenska aktörer inbjudna för att tillsammans dela med sig av erfarenheter och visa upp svenskt know-how på området.

Hållbara smarta städer präglar även resten av dagen under måndagen då Peter Eriksson besöker den på området prisbelönta staden Funabashi.

På tidsdagen besöker bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson forskningsinstitutet AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology. Institutet arbetar främst med att, åt den japanska industrin, utveckla praktiska användningsområden för ny teknik.

Tisdagen innehåller även en konferens som inleds av Peter Erikson om uppkopplad tillverkning som anordnas av Business Sweden på den svenska ambassaden.

Peter Eriksson kommer även att hålla ett anförande under en utställning med rubriken "Woodland Sweden" som hålls i Tokyostadsdelen Shinagawa.

Innan avfärd mot Peking på onsdagen kommer bostads- och digitaliseringsministern att hinna med en guidad tur om Tokyos arbete med att skapa en hållbar stadsplanering inför de olympiska spel som ska hållas i staden år 2020.

Presskontakt

Carl-Martin Vikingsson
Pressekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson
Telefon (växel) 08-405 10 00