Sverige och Kalifornien stärker samarbetet på klimatområdet

Klimatminister Isabella Lövin och Kaliforniens guvernör Edmund G Brown Jr har skrivit under en samarbetsöverenskommelse på klimatområdet. Under ett möte i delstadshuvudstaden Sacramento annonserade Isabella Lövin även Sveriges stöd för Kalifornieninitiativet Under2 Coalition.

Intentionsförklaringen är ett första steg mot ett utökat svenskt samarbete med Kalifornien på klimatområdet. Sverige och Kalifornien kommer gemensamt verka för högre globala ambitioner exempelvis genom fokus på att stötta icke-statliga aktörer inför kommande internationella klimatförhandlingar.

– Kalifornien är världens sjätte största ekonomi och en viktig ledare i de globala ansträngningarna för att tackla klimatförändringarna. Vi ser fram emot ett konstruktivt och utökat samarbete inom områden som forskning, innovation, näringsliv, policy, styrmedel och åtgärder för att minska klimatutsläppen, säger klimatminister Isabella Lövin.

The Under2 Coalition, som Sverige nu ställer sig bakom, är ett initiativ av Kalifornien och tyska delstaten Baden-Württemberg inför klimatmötet i Paris. Koalitionen innebär ett åtagande om en minskning av klimatutsläppen med 80-95 procent under 1990 års nivå till 2050, motsvarande nivån som antas nödvändig för att hålla den globala uppvärmningen under 2 grader. I dagsläget har 167 regioner och länder skrivit under eller uttryckt stöd för koalitionen, vilket motsvarar mer än en tredjedel av den globala ekonomin.

Kontakt

Mikaela Kotschack Thurn
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00