Strandhäll till WHA för fortsatt arbete mot antibiotikaresistens

I nästa vecka ses världens hälsoministrar och andra representanter i World Health Assambly (WHA) för att välja ny generaldirektör för World Health Organization (WHO). I anslutning till hälsoförsamlingen möts också den ministerallians som Sverige och Storbritannien initierat kring antibiotikaresistensfrågor.

Antimikrobiell resistens (AMR), särskilt antibiotikaresistens, är ett gräns- och sektorsöverskridande hälsohot som ökar i omfattning såväl i Sverige som globalt.

Alliance of Champions against antimicrobial resistance är en ministerallians som Sverige tillsammans med Storbritannien initierade 2015 och består av ett stort antal länders hälsoministrar. På måndag träffas ministeralliansen över en frukost där folkhälso- och sjukvårdsminister Annika Strandhäll tillsammans med sin brittiska kollega Dame Sally Davies står som värdar.

– Sverige har en ledande roll i kampen mot antibiotikaresistens, och vi har varit framgångsrika med att lyfta denna ödesfråga på den världspolitiska dagordningen. När jag träffar mina ministerkollegor på måndag kommer att prata om hur vi fortsätter detta viktiga arbete framåt, säger Annika Strandhäll.

Den 21 september 2016 anordnades ett högnivåmöte om antimikrobiell resistens i FN:s generalförsamling och en politisk deklaration antogs. Måndagens möte handlar bland annat om hur arbetet ska drivas vidare långsiktigt.

Under måndagen deltar Annika Strandhäll även på öppningen av World Health Assembly samt har flera bilaterala möten.

Program i urval:

Söndag 21 maj

18.30 Deltar på galamiddagen Heroines of Health: Celebrating Women in Global Health, talar senare under kvällen

Måndag 22 maj

07.45 Frukostmöte med Alliance of Champions against antimicrobial resistance (AMR)

Kontakt

Karin Boman Röding
Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00

Genvägar

Prenumerera på Socialdepartementets nyheter