Sven-Erik Bucht har entledigats, Landsbygdsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Sven-Erik Bucht främjar svensk livsmedelsexport till Hongkong

Publicerad

Måndagen den 8 maj deltar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid invigningen av Asiens ledande matmässa HOFEX och inleder sitt exportfrämjande besök i Hongkong. Besöket kommer att präglas av möten som ska lyfta svenska livsmedel, företag och produkter. Sven Erik Bucht kommer att träffa bland andra Hongkongs sekreterare för livsmedels- och hälsofrågor Dr Ko Wing-man.

Syftet med landsbygdsministerns resa till Hongkong är att främja svensk livsmedelsexport och få fler att vilja köpa svenskt. I staden är i dag omkring 95 procent av alla livsmedel som konsumeras importerade. Sveriges exportmöjligheter är goda också eftersom Hongkongborna särskilt värdesätter matsäkerhet och svenska livsmedel har gott anseende för sin höga kvalitet. I såväl Hongkong som Fastlandskina ökar dessutom efterfrågan på säkra och hållbara livsmedel vilket skapar goda förutsättningar för den svenska exporten till regionen.

Sven-Erik Bucht kommer att delta vid HOFEX, träffa aktörer inom livsmedelssektorn samt bevaka svenska exportintressen vid bilaterala samtal med bland andra Hongkongs sekreterare för livsmedels- och hälsofrågor (motsvarande livsmedels- och hälsominister) Dr. Ko Wing-man.

Delar ur programmet:

Måndag 8/5

Medverkan vid invigningen av HOFEX och besök vid den svenska montern för möten med svenska företagare och viktiga aktörer från Hongkong.

Lunchmöte med representanter för Global Food Safety & Technology Forum. Därefter besök vid ett laboratorium på Hong Kong Polytechnic University.

Tisdag 9/5

Bilateralt möte med Dr. Ko Wing-man, Hongkongs sekreterare för livsmedels- och hälsofrågor, som en uppföljning av tidigare besök i november 2015 med fokus på frågor rörande export av svenska livmedel till Hongkong.

Lunchmöte med intressenter från restaurangen Bijas takodling för kunskapsinhämtning om ekologisk odling i stadsmiljö och restaurangens erfarenhet av insatser för att reducera matsvinn.

Studiebesök vid en takodling på University of Hong Kong. Odlingen sköts av universitetets studenter som en del i utbildningen.

Middagsmöte på den svenska kocken Björn Franzéns restaurant, Franzén's Kitchen, tillsammans med viktiga aktörer i Hongkong.

Onsdag 10/5

Frukostmöte med svenska handelskammarens livsmedelsgrupp.

Studiebesök vid Moreganic Showroom, en butik som visar och säljer svenska KRAV-märkta produkter.

Presskontakt

Maria Soläng
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00

Pressträff idag

I dag, onsdag den 3 maj, medverkar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på en pressträff tillsammans med Business Sweden om de satsningar som görs på svensk livsmedelsexport med särskilt fokus på Hongkong-resan.

Tid: Onsdag den 3 maj, kl. 11.00
Plats: World Trade Center, Stockholm