Bättre möjlighet att använda streamningstjänster på Europaresan

På ministerrådets möte i går antogs en EU-förordning som ger konsumenter bättre möjlighet att använda streamningstjänster för bland annat sport, film och tv-program när de är på resa i EU.

Konsumenter upplever ofta att de inte kan nå sina streamningstjänster för till exempel sport, film och tv-program när de är utomlands. An­led­ningen till det är främst att de som erbjuder tjänsterna bara har rätt att ge tillgång till materialet i det land där konsumenterna har avtalat om tjänsten.

Nu har man inom EU kommit överens om en förordning som ska ge konsumenter möjlighet att använda sina tjänster även när de är på semester, affärs­resa eller annars tillfälligt vistas någon annanstans i EU än i sitt hemland.

Den nya möjligheten omfattar lagliga tjänster som konsumenter köpt eller abonnerar på mot betalning och som de kan nå även utanför hemmet, till exempel via surfplatta eller mobil­telefon. Under vissa förut­sättningar omfattas även tjänster som erbjuds utan betalning. Detta är också ett av stegen för att nå en gemensam digital inre marknad i EU.

Förordningen kan väntas vara i kraft i början av nästa år.

Kontakt

Miriam Abu Eid
Pressamordnare, Justitiedepartementet
Mobil 072-216 95 65
e-post till Miriam Abu Eid