Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Sverige och Finland ansluter sig till brittiskledd insatsstyrka

Publicerad

Vid en ceremoni på Karlbergs slott den 30 juni träffades Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö för att formalisera Sveriges och Finlands anslutning till den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force, JEF.

Den 30 juni träffades Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö för att formalisera Sveriges och Finlands anslutning till den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force, JEF.
Den 30 juni träffades Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon och Finlands försvarsminister Jussi Niinistö för att formalisera Sveriges och Finlands anslutning till den brittiskledda snabbinsatsstyrkan Joint Expeditionary Force, JEF. Foto: Per Sandström/Regeringskansliet

JEF är en brittiskledd resurspool som kan användas i alla typer av insatser, antingen i form av en koalition eller ställas till förfogande till stöd till FN, Nato eller EU. Deltagare i snabbinsatsstyrkan är, förutom Storbritannien, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Norge. Deltagande nationer beslutar från fall till fall, i enlighet med nationella beslutsprocesser, om och hur de vill delta i en insats.

– Snabbinsatsstyrkan JEF kompletterar vårt bilaterala och multilaterala samarbete, med fokus på både närområde och på ett bredare globalt plan, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi lever i en osäker värld där Storbritannien kan leda denna snabbinsatsstyrka som bidrar till att möta utmaningar mot vår säkerhet. Tillsammans får våra insatser större effekt. JEF är ett samarbete mellan en styrka av vänner. Med Sverige, Finland och våra övriga partner i samarbetet vidhåller vi vårt engagemang för säkerheten i Europa och runt om i världen. Vi är starkare tillsammans, och denna gemensamma styrka visar tydligt att Storbritannien står sida vid sida med våra internationella allierade, säger Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon.

– Både Sverige och Storbritannien är viktiga partners för Finland. I och med anslutningen till JEF får samarbetet ytterligare en dimension. Samarbetet kommer att förbättra vår nationella försvarsförmåga samt fördjupa samarbetet med våra partner, säger Finlands försvarsminister Jussi Niinistö.

Vid ceremonin på Karlbergs slott närvarade även representanter från övriga deltagarländer. Efter ceremonin medverkar Peter Hultqvist, Michael Fallon och Jussi Niinistö på seminariet – The Security Situation in Northern Europe som arrangerades av Finlandsinstitutet tillsammans med Folk och Försvar.

Presskontakt

Marinette Nyh Radebo
Pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist
Telefon (växel) 08-405 10 00