Karolina Skog har entledigats, Miljöminister

-

Sven-Erik Bucht har entledigats, Landsbygdsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Tre ministrar på väg till Havskonferensen i New York

Publicerad

Den 5 juni inleds FN:s havskonferens ”The Ocean Conference” som Sverige och Fiji tagit initiativ till. Klimat- och biståndsminister Isabella Lövin, miljöminister Karolina Skog och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht reser till New York för att delta i den första havskonferensen i sitt slag för att vända den negativa utvecklingen i haven.

För första gången möts regeringar, näringsliv, organisationer och forskare från hela världen i FN för att ta ett samlat grepp om alla de utmaningar som hotar levande hav. Isabella Lövin kommer att sitta ordförande för konferensen tillsammans med Fijis premiärminister. Under veckan kommer ministrarna delta i en rad diskussioner och paneler som ska leda fram till konkreta åtgärder för att bland annat minska plast i haven, mildra klimatförändringarnas påverkan på haven och för de människor som lever i kustnära samhällen samt stärka en hållbar blå ekonomi där fisket är en viktig del.

FN:s havskonferens pågår 5-9 juni i New York.

Måndag 5 juni kl 8:15 hålls en pressträff för svensk media med de tre ministrarna i Rose Garden på FN.

Bakgrund

Det är första gången som FN arrangerar en stor konferens om ett enskilt mål i hållbarhetsagendan Agenda 2030. Syftet är att havsmålet (mål 14) och dess delmål uppmärksammas globalt av alla aktörer som kan bidra till att nå målet.

Friska hav är grundläggande för fattigdomsbekämpning och tryggad livsmedelsförsörjning i världen. En målsättning med konferensen är att visa på lösningar på havsrelaterad fattigdom och hunger och bidra till en hållbar, blå ekonomisk utveckling för de fattigaste och mest sårbara.

Sveriges tre prioriterade frågor under konferensen:

  • Marin nedskräpning och plast i haven
  • Hav och klimat
  • Hållbar blå ekonomi