Per Bolund har bytt ansvarsområde, från den 5 februari är han miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister

-

Finansmarknads- och konsument­minister, biträdande finansminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Bolund tävlar för Sverige i hållbar design

Publicerad

På fredag 1 september reser biträdande finansminister Per Bolund till Helsingör för att representera Sverige vid Index Award 2017, världens största tävling för hållbar design.

- Det är hedrande att Sverige är finalister i det som brukar kallas Nobelpriset för design, dessutom tävlar vi med något så ovanligt som våra skattereformer, säger Per Bolund.

Rep-avdraget för vitvaror och momssänkningen för reparationer av cyklar, skor och kläder är anledningen att Sverige är nominerade. Utöver jurypriset i kategorin Community så kan Sverige också vinna publikpriset "People's Choice Vote".

- Skattereformerna är en del i vår strategi för en hållbar konsumtion, där vi vill göra det lätt att göra rätt och välja det hållbara alternativet i vår vardag. Det ska vara enklare att reparera sina skor eller kylen när de går sönder, säger Per Bolund.

De svenska skattereformerna har sedan de presenterades förra året rönt stor uppmärksamhet runt om i världen.

- Vi ska fortsätta använda ekonomiska styrmedel för att nå en hållbar utveckling. Steg för steg ska vi gå mot en cirkulär ekonomi, säger Per Bolund.

I samband med resan till Helsingör besöker Per Bolund också Helsingborg, där han gör studiebesök hos "Cykeldoktorn" och på HH Ferries Groups färja Tycho Brahe, som seglar på linjen Helsingborg-Helsingör och är en av två färjor som håller på att konvertera om från diesel till ren batteridrift och därmed kommer att vara världens största batteridrivna färjor.

- Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland och den här satsningen är ett mycket bra exempel på hur även sjöfarten kan ställa om, säger Per Bolund.

Media är välkomna att delta på besöken i Helsingborg. För pressackreditering till Index Award, kontakta Design to Improve Life, www.designtoimprovelife.dk

Program 1 september

  • 14.45-15.45 Studiebesök hos Cykeldoktorn, Södra Storgatan 39, Helsingborg
  • 17.20-18.15 Studiebesök hos HH Scandlines, Helsingborg Färjeläger; Helsingborg
  • 19.30 Index Award prisceremoni, Hal 14, Allegade 2, 3000 Helsingör

Presskontakt

Anna Söderström
Pressekreterare hos finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund
Telefon (växel) 08-405 10 00