Dödlig nätdrog förbjuds

Den dödliga och mycket potenta substansen cyklopropylfentanyl förbjuds nu i Sverige. Sedan i juni i år har substansen hittats i 22 narkotikarelaterade dödsfall. Substansen läggs till i Förordningen om förbud mot vissa hälsofarliga varor.

Flera människor som påträffats döda av narkotikaöverdoser har haft substansen i blodet. Men även fler förgiftningsfall utan dödlig utgång har rapporterats. Cyklopropylfentanyl finns sannolikt tillgängligt via svenska hemsidor som nässpray, pulver och tabletter.

– Användningen av nätdrogen ökade under kort tid i Sverige och är direkt dödlig. Därför förbjuder vi nu den. Regeringens mål är att rejält sänka narkotikadödligheten, och då måste vi snabbt förbjuda de substanser som vi ser skadar både människor och samhälle, säger socialminister Annika Strandhäll.

Cyklopropylfentanyl påminner om de redan narkotikareglerade substanserna som innehåller fentanyl. Sedan 2014 har 16 fentanyl analoger förbjudits i Sverige. Fentanyl får endast användas som läkemedel i Sverige för behandling av svår smärta. I styrka är fentanyl 100 gånger potentare än morfin och ca 50 gånger potentare än heroin. Regeringen beslutade om förbudet efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Kontakt

Karin Boman Röding
Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00