Regeringen deltar vid FN:s generalförsamling

Nästa vecka reser statsminister Stefan Löfven, ministern för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin och utrikesminister Margot Wallström till öppnandet av FN:s generalförsamling i New York.

De svenska prioriteringarna är en hållbar utveckling och inkluderande tillväxt, arbetet mot klimatförändringarna och att stärka FN:s konfliktförebyggande och fredsbevarande arbete. Möten med företrädare för länder som finns på säkerhetsrådets agenda står också på dagordningen för den svenska delegationen.

Statsminister Stefan Löfven kommer under sitt besök att delta vid ett möte om fredsbevarande insatser vid FN:s säkerhetsråd och träffa ett antal ledare och FN:s generalsekreterare för att diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Stefan Löfven kommer också att delta i ett klimattoppmöte och tala om arbetet för inkluderande tillväxt och initiativet Global Deal vid World Economic Forums 2030-toppmöte. Statsministern finns på plats i New York den 18-20 september.

Isabella Lövin kommer att delta vid klimattoppmötet ”Global Pact for the Enviroment” samt hålla ett event om klimatfinansiering tillsammans med Frankrikes miljöminister Nicolas Hulot. Isabella Lövin kommer även delta vid ett toppmöte om den humanitära situationen i Sydsudan samt diskutera hur tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter påverkar kvinnors ekonomiska egenmakt tillsammans med bl.a. UN Women och UNFPA. Isabella Lövin är på plats den 19-20 september.

Utrikesministern kommer att delta i högnivådiskussioner som rör konfliktförebyggande, barn och väpnad konflikt, kvinnor, fred och säkerhet, samt möten om Yemen, Syrien och Sydsudan. Då Sverige är medlem i säkerhetsrådet kommer utrikesministern under veckan också att ha ett antal möten om aktuella frågor som står på säkerhetsrådets dagordning. Utrikesminister Margot Wallström kommer att finnas på plats den 17-23 september.

För mer information och detaljerat program kontakta respektive statsråds pressekreterare.

Kontakt

Jonatan Holst
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-227 85 35
e-post till Jonatan Holst
Pezhman Fivrin
Pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström
Telefon 08-405 53 61
Mobil 072-526 68 18
e-post till Pezhman Fivrin
Katarina Hellström
Politiskt sakkunnig hos minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin
Telefon 08-405 10 00
Mobil 070-542 14 28
e-post till Katarina Hellström