Ylva Johansson besöker Japan

Den 25-29 september besöker arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson Japan tillsammans med representanter från fack och arbetsgivare i Sverige. Syftet med resan är att erfarenhetsutbyte om framtidens jobb och jämställdhet på arbetsmarknaden.

Japan står inför en stor demografisk utmaning med en åldrande befolkning och landet har behov av att fler arbetar. Sysselsättningen bland kvinnor i Japan är 66,9 procent jämfört med Sverige där sysselsättningen bland kvinnor är 75,5 procent. Den japanska regeringen har visat intresse för den svenska modellen och framförallt för att en så stor andel kvinnor arbetar i Sverige.

Under besöket i Japan kommer Ylva Johansson träffa representanter för den japanska regeringen och företrädare för arbetsmarknadens parter. Bland annat kommer Ylva Johansson möta Minister Katsunobu Kato, Minister for Health, Labour and Welfare. Minister Karo är ansvarig bland annat för arbetsmarknadsreformer som lika lön och villkor.

Under sitt besök i Japan kommer Ylva Johansson göra flera verksamhetsbesök med fokus på framtidens jobb. Ylva Johansson kommer bland annat studera hur frågor som ökad digitalisering, artificiell intelligens och automatisering påverkar framtidens kompetensbehov.

Ylva Johansson kommer också vara huvudtalare på ett seminarium arrangerat av den svenska ambassaden i Tokyo. Temat för seminariet är framtidens arbete och jämställdhet.

För intervjuförfrågningar och mer detaljerad information om resan, kontakta pressekreterare Natalie Sial.

Kontakt

Natali Sial
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-520 54 49
e-post till Natali Sial

Prenumerera på nyheter från Arbetsmarknadsdepartementet

Vill du ha aktuell information från Arbetsmarknadsdepartementet?