Innehållet publicerades under perioden

-

Baylan träffar USA:s energiminister och främjar svensk innovation

Publicerad

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan besöker USA den 10-13 oktober 2017. Syftet med besöket är att diskutera svensk-amerikanska och globala energisamarbeten. Baylan kommer även främja svenska företag inom innovations- och teknikområdet.

Ibrahim Baylan träffar sin amerikanske motpart energiminister Rick Perry i Washington D.C. för bilaterala diskussioner om energifrågor, forskning och innovation samt olika energisamarbeten. Under 2017 och 2018 har Sverige ett ledarskap inom flera olika internationella samarbeten på energiområdet, där USA också deltar.

– Sverige tar en aktiv roll för att skynda på den globala energiomställningen och för att minska klimatförändringarna. Det behövs starkt svenskt och amerikanskt engagemang i internationella energisamarbeten för att åstadkomma detta, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Efter besöket i Washington D.C. reser Ibrahim Baylan till New York för att främja svenska innovations- och teknikföretag på energiområdet inom Team Sweden Energy. Han kommer bland annat att delta på Innovate46, en stor innovationskonferens som arrangeras av den svensk-amerikanska handelskammaren.

Ibrahim Baylan kommer även tala om den globala energiutvecklingen med studenter och näringslivet under en föreläsning på Columbia University. Föreläsningen startar kl. 23.00 svensk tid den 11 oktober och kommer att livesändas. Föreläsningen kommer även att finnas tillgänglig i efterhand både som video och som podcast.

Svenska innovationer och investeringar gör nytta i USA

• USA är Sveriges viktigaste handelspartner utanför Europa. Exporten från Sverige till USA uppgick i 2016 till 87 miljarder kr.
• Svenska företag stödjer direkt och indirekt över 500 000 arbetstillfällen i USA.
• Sverige är en av de största investerarna per capita i USA, och 10 största investeraren totalt.

Presskontakt

Gunilla Hjalmarson
Pressekreterare hos samordnings- och energi­minister Ibrahim Baylan
Telefon (växel) 08-405 10 00

Sveriges globala ledarskap inom energi

I november 2017 är samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan ordförande vid Internationella energibyråns (IEA) ministermöte. I maj 2018 är Sverige en av värdarna för de internationella ministermötena Clean Energy Ministerial och Mission Innovation som då kommer att arrangeras i Sverige och Danmark.

Om Team Sweden Energy

Team Sweden Energy är särskild satsning på svensk export på energiteknikområdet inom ramen för Sveriges exportstrategi. Team Sweden Energy genomför satsningar för att främja export inom framförallt tre tematiska områden: smarta elnät, hållbar värme och kyla samt energieffektivisering.