Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 22 januari 2019 och den 1 oktober 2019 var hon socialförsäkringsminister.

Mellan den 27 juli 2017 och den 21 januari 2019 var hon socialminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 26 juli 2017 var hon socialförsäkringsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 22 januari 2019 och den 1 oktober 2019 var hon socialförsäkringsminister.

Mellan den 27 juli 2017 och den 21 januari 2019 var hon socialminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 26 juli 2017 var hon socialförsäkringsminister.

Pressmeddelande från Socialdepartementet

Pensionssystemet byggdes inte på en dag – Strandhäll till Rom

Publicerad

Den 4-5 oktober reser socialminister Annika Strandhäll till Rom för att inledningstala på en konferens som gemensamt anordnas av Italien, Sverige och Världsbanken om pensioner och framtidens pensionssystem. Socialminister Annika Strandhäll och italienska ministrar finns bland huvudtalarna på konferensen.

– Intresset för det svenska pensionssystemet är stort och många länder har inspirerats av det svenska systemet när de utformat sina egna pensionssystem. Utöver att det är ekonomiskt hållbart är jag extra nöjd över att det förvaltas blocköverskridande, säger socialminister Annika Strandhäll.

Konferensen i Rom anordnas av Italien, Sverige och Världsbanken och är den tredje gemensamma konferensen för länder som, likt Sverige, har pensionssystem som är avgiftsbaserade fördelningssystem där den slutliga pensionen baseras på alla pensionsavgifter som betalts genom livet – så kallade NDC-system. Under 1990-talet reformerade Sverige sitt pensionssystem då man övergav det tidigare förmånsbestämda ATP-systemet. Anledningen var att det dåvarande systemet var ekonomiskt och demografiskt ohållbart.

– Det nya svenska pensionssystemet fungerar i grunden bra, men efter 20 år kan vi också konstatera att det i vissa delar behöver utvecklas och förnyas för att än bättre kunna leverera trygga och långsiktigt hållbara pensioner. Sådana förändringar diskuterar vi just nu i den blocköverskridande Pensionsgruppen. Men det ska bli spännande att diskutera dem i ett internationellt perspektiv och lära av andra, säger socialminister Annika Strandhäll.

Under besöket möter socialministern sin italienska motsvarighet och andra representanter för den italienska regeringen. Strandhäll passar även på att kampanja för Sveriges kandidatur att ta över den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som flyttar från London med anledning av Brexit.

Presskontakt

Victor Harju
Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 22 januari 2019 och den 1 oktober 2019 var hon socialförsäkringsminister.

Mellan den 27 juli 2017 och den 21 januari 2019 var hon socialminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 26 juli 2017 var hon socialförsäkringsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 22 januari 2019 och den 1 oktober 2019 var hon socialförsäkringsminister.

Mellan den 27 juli 2017 och den 21 januari 2019 var hon socialminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 26 juli 2017 var hon socialförsäkringsminister.