Ardalan Shekarabi har bytt ansvarsområde, civilminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Nu ska den statliga servicen förbättras

Publicerad

Civilminister Ardalan Shekarabi har idag tagit emot delbetänkandet ”Servicekontor i ny regim”. Mats Sjöstrand fick den 7 september i år i uppdrag att föreslå hur vissa statliga myndigheters lokala serviceverksamhet kan organiseras på ett mer sammanhållet sätt, för att säkerställa och stärka tillgången till grundläggande statlig service i hela landet.

- Varje år sker fyra miljoner besök på de lokala servicekontoren som drivs av Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Nu tar vi ett samlat grepp om de kontor som finns och de nya som ska tillkomma för att säkra och förstärka medborgarnas tillgång till lokal statlig service, oavsett om de bor i Överkalix, Vimmerby eller Vivalla, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Utredningen konstaterar att den lokala statliga servicen fortsatt är helt avgörande, särskilt för vissa grupper som har behov av personliga möten med myndigheter, och att denna service kan stärkas och byggas ut genom en samlad organisation. I delbetänkandet föreslås att hela den nuvarande servicekontorsverksamheten ska gå över till Statens servicecenter den 1 januari 2019.

Den 31 maj ska utredningen lämna sitt slutbetänkande, som bland annat ska innehålla en plan för när de lokala kontoren kan stå för service för fler myndigheter: Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Trafikverkets förarprovsverksamhet och hur servicekontoren kan bli ännu fler.

- Regeringens inriktning är tydlig; vi vill förbättra den statliga servicenärvaron. Du ska inte behöva åka flera mil för att få hjälp med något som egentligen skulle kunna ordnas på det närmsta servicekontoret, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Regeringen har fattat beslut om att redan innan nästa sommar öppna tio nya servicekontor. Den 5 december meddelades att inriktningen är att dessa ska öppna i Kramfors, Jokkmokk, Malung-Sälen, Sorsele, Vimmerby, Överkalix samt placeras så att de förstärker den statliga servicen i Brandbergen i Haninge, stadsdelen Vivalla i Örebro, stadsdelen Rosengård i Malmö och stadsdelen Angered i Göteborg.

Presskontakt

Matilda Glas
Pressekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00