Regeringen stödjer Kungliga Operans hedrande av Birgit Nilsson 100 år

Regeringen har beslutat att ge Kungliga Operan AB ett bidrag om 500 000 kronor för att uppmärksamma Birgit Nilsson som skulle ha fyllt 100 år i år. Bidraget kommer att användas till bland annat en jubileumskonsert som planeras att sändas live ut i hela landet och internationellt via Opera Vision som är Opera Europas nya digitala plattform.

– Birgit Nilsson är en av Sveriges genom tiderna största kvinnliga operastjärnor. Hon har lämnat ett unikt och levande kulturarv efter sig som fortsatt inspirerar dagens unga operastjärnor. Därför uppmärksammar regeringen nu Operans firande av denna världsstjärna, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Operasångerskan och sopranen Birgit Nilsson skulle ha fyllt 100 år den 17 maj 2018. Hon är en av Sveriges största operastjärnor med stort internationellt anseende och pryder femhundrakronorssedeln med sitt porträtt. Birgit Nilsson har även instiftat Birgit Nilsson-priset, ett internationellt musikpris på en miljon amerikanska dollar som delas ut vartannat eller vart tredje år sedan 2009.

Kontakt

Anna Söderström
Pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-532 17 13
e-post till Anna Söderström